Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eva Vaihinen, en av passagerarena på grundstötta Amorella. Foto: Privat

Passageraren Eva: ”Hörde ett väldigt skrap”

Uppdaterad
Publicerad

Eva Vaihinen befann sig ombord när Viking lines fartyg Amorella körde på grund strax söder om Åland. För SVT berättar hon hur hon insåg allvaret när fartyget körde väldigt nära en ö.

– Efter det ljöd alarmet och alla passagerare kallades till räddningsstationerna och fick livvästar, säger Eva Vaihinen till SVT.

Eva Vaihinen hade varit på besök i Åbo och var på väg hem till Stockholm med fartyget Amorella. Strax efter klockan tolv började hon höra hur det skrapade och tittade då ut genom sitt fönster. Då såg hon hur nära fartyget var en ö och att det var en grundstötning som fartyget var med om förstod hon nästan direkt.

– Jag tog på mig mina kläder och packade en liten väska och gick ut till informationen, säger hon.

Vidare berättar Eva att samtliga passagerare kallades till räddningspersonalen för att få flytvästar för att sedan flytta upp till konferensdäcket. Där har alla väntat sedan incidenten inträffade.

Eva Vaihinen berättar att hon inte har varit med om något liknande förut med båten.

– Jag är förvånad, jag har åkt med den här båten i 35 år minst tre gånger om året så det har aldrig hänt förut. Det är konstigt, den här båten åker den här rutten varje dag, man undrar hur det kunde gå till, säger Eva Vaihinen.

Barn blev rädda

Själv hade hon varit på besök i Åbo och skulle tillbaka till Stockholm där hon bor.

Just nu pågår en undersökning av båten och alla passagerare är kvar på båten.

Hur var stämningen på båten när ni insåg att det var en kantstötning?

– Det var väl lugnt, men jag såg att det var flera som hade klätt på sig och tagit en väst. Sen var vissa mer skärrade när larmet började tjuta och man skulle ta sig till räddningspersonalen på båten. Då var det lite barn som var rädda, men nu är alla lugna, säger Eva Vaihinen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer