Pastorer och predikanter i blåsväder

Publicerad

Pingstpastorn Åke Green från Borgholm, uttalade sig kränkande mot homosexuella i en predikan. Bland annat sade han att ”sexuella abnormiteter är en djup cancersvulst på hela samhället”. Uttalandet ledde till en månads fängelse, som han har överklagat. Ärendet har väckt stor uppmärksamhet såväl inom som utom Sverige eftersom det ställer principerna om yttrandefrihet och religionsfrihet mot förbudet om hets mot folkgrupp.

Men Åke Green är inte den enda som har varit ute i blåsväder. Här följer fler svenska exempel:

Ulf Ekman
Enligt en polisanmälan i augusti 2004 uttalade sig Ulf Ekman kränkande mot homosexuella på Livets ords Europakonferens i Uppsala. En av åhörarna anmälde Ekman. Justitiekanslern (JK) ansåg att Ekmans syfte med uttalandet inte hade varit att kränka homosexuella utan att förklara Livets Ords trosuppfattning, varför anmälan inte ledde till åtal. Sedan stiftelsen Livets Ord bildande 1983 har församlingen och dess ledare Ulf Ekman åtskilliga gånger figurerat i medierna.

Runar Sögaard
Runar Sögaard blev först ett känt namn för svenskarna i och med äktenskapet med musikartisten Carola. Efter att han 1995 sköt ett rådjur genom fönstret på parets villa utanför Uppsala, blev han om möjligt ännu mer känd. Sögaard polisanmäldes och han miste sin vapenlicens. Som predikant har han också skapat rubriker i rollen som ”helare”. Diverse kända svenskar har behandlats av hans ”handpåläggning” och debatten har rasat om förbud eller inte.

Arne Imsen
Predikanten Arne Imsen som tillhörde den frikyrkliga församlingen Maranata, var en ivrig förespråkare av barnaga. Hans propaganda för barnaga och hans medverkan vid undangömmande av barn ledde till anmälningar som gav honom flera bötesstraff för uppvigling och egenmäktighet med barn. Han drog även på sig misstankar om ekonomiska oegentligheter. Skattemyndigheterna undrade vad Imsen levde på eftersom han sköntaxerade. Han vägrade att deklarera och sade sig inte ha några inkomster. Sympatisörer gav honom vad han behövde, menade Imsen själv. Arne Imsen dog år 2001. Pressklippen från de senaste 15 åren handlar uteslutande om polisanmälningar, rättstvister och åtal.

Helge Fossmo
I november 2004 fastställde Svea hovrätt livstidsdomen för Helge Fossmo, pingstpastorn från Knutby som tillsammans med barnflickan stod i mediernas fokus under större delen av 2004. Helge Fossmo dömdes för anstiftan till mord på sin andra hustru och för anstiftan till försök till mord vid två tillfällen.
Läs mer om Knutby-målet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer