Linde Snecker jobbar när riksdagen har stängt, och sparar sin föräldraledighet. Foto: TT

Pausar sin föräldraledighet – när riksdagen har stängt

Uppdaterad
Publicerad

I april födde riksdagsledamoten Linda Snecker (V) barn. Hon var föräldraledig fram till midsommar, när riksdagen stängde. Då började hon jobba igen för att återigen bli föräldraledig i höst när riksdagen öppnar igen.Hon kan därmed lyfta fullt arvode, 61.000 kronor i månaden, under sommaren och spara föräldraledigheten till ett senare tillfälle.

SVT Nyheter förtydligar: Den här artikeln publicerades ursprungligen 2015-07-03 men har de senaste dagarna fått stor spridning i sociala medier. Vi vill göra läsare uppmärksamma på det alltså är en gammal nyhet.

– Jag vill vara så aktiv som möjligt, fast jag är föräldraledig. I sommar ska jag skriva motioner och jag kan inte kräva av min ersättare att han ska vara insatt i de frågor som jag drivit och skriva motioner som jag kommer att arbeta med i flera år framöver, säger Linda Snecker.

Hennes ersättare heter Torbjörn Björlund och har tidigare varit ordinarie riksdagsledamot i åtta år.

För drygt tio år sedan uppmärksammades att många föräldralediga riksdagsledamöter, av alla politiska kulörer, återgick i tjänst just under sommaruppehållet.

Det blev offentlig debatt och den dåvarande talmannen, Björn von Sydow (S), var bekymrad. Han talade med partiernas gruppledare och von Sydow sade då att han ”förutsatte allvarliga kamratliga samtal” vid behov.

”Tror vänsterpartiets väljare är glada”

Det stickprov som SVT Nyheter nu har gjort visar det inte längre är så vanligt att ledamöterna avbryter sin föräldraledighet och får full ersättning under sommaren när riksdagen är stängd. Men det har alltså inte upphört helt.

Vänsterpartiets gruppledning ska ha varit helt införstådd i Linda Sneckers planering.

– Absolut. Jag har planerat föräldraledigheten med min gruppledning. Jag tror att Vänsterpartiets väljare är glada att jag är så pass aktiv och att jag kan skriva motionerna när min ersättare kliver av och jag kliver på, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.