Foto: Anna H Svensson, SVT Nyheter.

Sjöstedt kräver att Snecker jobbar hela sommaren

Uppdaterad
Publicerad

V-politikern Linda Snecker får hård kritik för beslutet att avbryta förädraledigheten under riksdagens sommaruppehåll. ”Provocerande” säger tidigare V-ledaren Gudrun Schyman, och enligt Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kommer partiet nu att kontrollera att Snecker verkligen jobbar i sommar.

I går berättade SVT Nyheter att Linda Snecker (V), som fick barn i april, tar ett uppehåll i sin föräldraledighet just när riksdagen stänger. När riksdagsarbetet drar igång igen i höst blir hon föräldraledig igen.

En av dem som reagerar är tidigare V-ledaren Gudrun Schyman, nu FI-ledare.

– Jag tycker att det är provocerande med den här typen av planering. Det skapar inte tilltro till politiken när en person så systematiskt utnyttjar möjligheten att planera föräldraledigheten.

Efter Vänsterpartiets presskonferens i Almedalen på lördagen kommenterar V-ledaren Jonas Sjöstedt tilltaget som gör att Snecker får fullt arvode under sommaren.

– Det är helt avgörande att Linda Snecker arbetar full tid hela sommaren, säger Jonas Sjöstedt.

”Minst 40 timmar i veckan”

Sjöstedt vill inte kritisera tilltaget men är skarp i tonen när han säger att det är ett krav att Linda Snecker nu verkligen gör skäl för sin ersättning.

– Jag tror att man ska göra sin plikt och arbeta när man får en lön. Och ska man få lön så ska man arbeta minst 40 timmar i veckan så det får hon göra.

Kommer kontrollera

Snecker har själv uppgett att hon kommer skriva motioner och ett rättspolitiskt program under sommaren. Partiet kommer nu att kontrollera att så verkligen sker.

Har hon handlat korrekt?

– Ja, om hon jobbar full tid, men inte annars. Man kan inte vara föräldraledig och ta ut lön.

Schyman: Borde förutsett kritiken

Gudrun Schyman låter sig dock inte nöjas med att Sneckers intygelse om att jobba hela sommaren.

– Även om hon ska arbeta väldigt intensivt så borde hon ha förutsett att det kan uppfattas som att hon utnyttjar systemet allt för frikostigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.