Påven Franciskus hälsar på påven emeritus Benedictus XVI. Arkivbild från 2015. Foto: EPA/TT

Påven emeritus i ny bok: Präster måste leva i celibat

Uppdaterad
Publicerad

I kölvattnet av att ett hundratal biskopar rekommenderat påven Franciskus att möjliggöra för gifta män i Amazonas att bli präster, gör nu den numera pensionerade påve Benedictus XVI sin röst hörd. I en ny bok där han är medförfattare försvarar han betydelsen av att leva i celibat.

Han har kallats skandalernas påve. Numera känd som påven emeritus Benedictus XVI.

På 600 år hade ingen annan lämnat sin roll som biskop av Rom och Sankt Peters efterträdare, förrän Benedictus XVI meddelade detta plötsliga och oväntade beslut i februari 2013.

Men han kunde inte längre förbli tyst står det i den nya boken, rapporterar BBC.

Prästerskap och äktenskap inte förenligt

Den nu 92-åriga pensionerade påvens kritik är att det inte är möjligt att förena prästerskap med äktenskap. Giftermål kräver att en man dedikerar sig fullständigt till familjen, menar Benedictus XVI enligt AP.

”Eftersom att tjäna Herren kräver den totala gåvan av en man, verkar det inte möjligt att bära de båda uppgifterna samtidigt”, skriver 92-åringen i boken.

Amazonas i behov av fler präster

Debatten om att tänja på reglerna kring prästers krav på att leva i celibat har väckts för att församlingarna i regnskogsområdet i Amazonas har svårigheter med att få tag på präster.

Påve Franciskus blev då rekommenderad av 184 biskopar, som hade samlats för ett kyrkomöte, synod, i Vatikanen i höstas att moraliskt anständiga män skulle få bli undantaget till regeln.

Tradition, inte doktrin

Vatikanen tonar ner det hela och menar att det påven emeritus skrivit är inget som strider mot den nuvarande påvens hållning, skriver AP.

Samtidigt är det en slags överträdelse att uttala sig och lägga sig i angelägenheter som rör en sittande påve, enligt en teolog BBC pratat med.

Påve Franciskus, som är mer liberal än sin föregångare, förväntas skriva ett dokument och väga in med synpunkter baserat på det som synoden kom fram till i oktober.

Det är inte helt klart om påven kommer gå biskoparna till mötes. Men han har tidigare påpekat att det är en tradition för präster att leva i celibat, inte en doktrin. Därmed skulle det inte vara helt omöjligt att ändra, skriver AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer