Per Bolund om SVT:s uppgifter om misstänkt penningtvätt inom SEB

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande under onsdagsmorgonen, om att SEB-kunder misstänks ha tvättat pengar från grova ekobrott, uttalar sig nu finansmarknadsminister Per Bolund (MP) om uppgifterna.

– Jag är jäkligt trött på att se svenska banker bli avslöjade med att inte sköta sitt arbete, att helt enkelt inte hålla kriminella aktörer utanför banksystemet och se till så att man inte klarar av att man kan tvätta pengar inom svenska banker. Det måste vara slut med det nu, säger Per Bolund (MP), finansmarknadsminister.

Är du förvånad?

– Jag vet ju att det pågår undersökningar mot både Swedbank och SEB hos Finansinspektionen, Fi, och det är ju för att man har misstankar och indikationer på att det inte har gått rätt till.

Bolund litar inte på SEB

SEB gick så tidigt som 15 november ut och publicerade ett pressmeddelande att man kontaktats av SVT:s Uppdrag granskning och efter det har flera andra pressmeddelanden publicerats där man understryker att man vidtagit åtgärder och strävar efter transparens.

Men Per Bolund (MP) säger ändå att han inte litar på att banken har full kontroll.

– Nej, det är upp till bevis. Vi måste verkligen se att de gjort sin läxa och kommer att ha rutiner som omöjliggör för kriminella aktörer att kunna tvätta brottsligt intjänade pengar i det svenska systemet.

Anledning till självkritik hos Fi

Finansinspektionens utredning är i skrivande stund inte klar utan väntas någon gång de närmaste månaderna. Men Per Bolund menar att finns brister även hos myndigheten själv.

– Det är uppenbart att det funnits brister även i myndigheternas hanteringen och även hos Finansinspektionen, men där har ju vi från regeringens sida fyllt på med rejält mycket mer pengar för att hantera detta och myndigheten själv har också lagt ner mycket på att omorganisera så att man får mer resurser för att motverka penningtvätt och se till att bankerna sköter sitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.