Frank-Walter Steinmeier var socialdemokraternas kandidat mot Angela Merkel 2009 Foto: Scanpix

Ny tysk toppolitiker i plagiatskandal

Uppdaterad
Publicerad

Det är farligt att vara tysk politiker och samtidigt doktor. Nu har ett fjärde fall upptäcks där en toppolitiker anklagas för plagiat med sin doktorsavhandling.

Han var socialdemokraternas utmanare mot Angela Merkel i tyska parlamentsvalet 2009. Han är nu mäktig gruppledare för socialdemokraterna i parlamentet och tidigare utrikesminister. Han heter Frank-Walter Steinmeier – och är filosofie doktor.

Men nu beskylls han för att ha plagierat delar av sin doktorsavhandling. Han disputerade 1991 i Giessen och internet-plattformen VroniPlag, som undersöker plagiat i doktorsavhandlingar, fann plagiat på 62 sidor av 395. Det är 15,7 procent.

Om siffran överstiger tio procent anses en avhandling som plagiat. Universitetet ska nu undersöka saken.

Försvarsministern fick sparken
Detta är bara en i serien av avslöjanden om politikers undermåliga avhandlingar.

År 2011 tvingades försvarsministern Karl-Theodor zu Guttenberg avgå som minister sedan det avslöjats att 23 textställen i hans avhandling var tagna från andra källor utan att de redovisats. Han disputerade 2007 i Bayreuth.

Utbildningsministern fick sparken
Efter avslöjandet tog det bara två veckor, sedan tvingades han avgå som minister och universitetet tog ifrån honom hans doktorstitel. zu Guttenberg tillhörde det bayerska kristdemokratiska partiet CSU.

År 2013 måste Tysklands utbildningsminister Anette Schavan avgå. Hon disputerade 1980 i Düsseldorf och det visade sig att den avhandlingen innehöll plagiat på 94 av 325 ställen.

Universitetet tog ifrån henne doktorsgrad. Hon hade tidigare även varit kulturminister i en stor delstat. Hon tillhörde det kristdemokratiska CDU.

Talmannen misstänks
Just nu är även talmannen Norbert Lammert i det tyska parlamentet, förbundsdagen, anklagad för plagiat av en anonym bloggare. Det rör en avhandling från 1974.

En medieforskare har undersökt avhandlingen och meddelat att den är plagiat. Universitetet i Bochum ska dock undersöka saken närmare. Det är extra pinsamt för detta universitet eftersom talmannen dessutom är hedersprofessor. Lammert tillhör CDU.

Dessutom finns plagiatanklagelser mot två liberala EU-parlamentariker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer