Polisens IT-system får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Dyrt system kan hamna på tippen.

Polisens nya IT-system Pust Siebel har fått så massiv kritik att rikspolischef Bengt Svenson överväger att skrota hela systemet, skriver Dagens Nyheter.

Det har kostat 85 miljoner kronor hittills. Kostnaden för att lägga ner och ersätta med ett nytt system är oklar, men kan få stora konsekvenser för budgeten.

Polisens kritiserade datasystem

– Vi vill att systemet läggs ner, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz, som tycker att Rikspolisstyrelsen inte lyssnat på kritiken.

I december uppgav Rikspolisstyrelsen (RPS) för TT att Pust Siebel kostat 123 miljoner kronor, jämfört med budgeten på 63 miljoner kronor.

Systemet har utvärderats och sågats både av IBM och EY, tidigare Ernst & Young. ”Inte ett lämpligt ärendehanteringssystem för polisen”, skrev konsulterna på EY.

Strax före jul fick RPS kritik från Statskontoret för hur hela IT-verksamheten hanterats, i en rapport till regeringen.

– Man har haft en stor ambition att lyfta polisens IT, men inte haft förmågan att leverera. Problemen är allvarliga, sade utredaren Johan Sørensson.

I rapporten listades en lång rad brister. Pengar har behövt flyttas mellan olika projekt, chefer utan koll på detaljer har fattat viktiga beslut och ingen har förmått att peka med hela handen och prioritera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens kritiserade datasystem

Mer i ämnet