Polisens krafttag mot gängen upplevs kränkande av boende i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Poliskontroller av boende i utsatta områden har väckt uppmärksamhet i sociala medier den senaste tiden. Nu berättar flera personer om hur lokalinvånare blir illa bemötta – uppgifter som tillbakavisas av polisen.

Utökad polisnärvaro och fler personkontroller är några delar av polisens strategi för att komma åt kriminella nätverk. Men enligt flera personer SVT har pratat med, är det inte bara misstänkt kriminella som berörs. Kontrollerna beskrivs dessutom som kränkande och polisers agerande som hetsigt och aggressivt.

En bild som bekräftas av kriminologen Leandro Schlarek Mulinari, som undersökt människors erfarenheter av polisen i utsatta områden.  

– Jag har exempel i mitt material där människor har blivit stoppade flera gånger på en dag. Människor som blir stoppade på basis av hur de ser ut, säger han.

”Polisen jobbar med precision”  

Men att människor skulle uppleva polisens arbete som kränkande tillbakavisas av polischefer. Likaså att kontrollerna skulle utföras på vem som helst.  

– Det är en daterad bild. Polisen jobbar med precision och har bra koll på vilka det är som är delaktiga i våldet, säger Stephan Kiernan, sektionschef Stockholm Norr.   

Dessutom beskrivs relationsbyggandet med lokalinvånarna som en viktig del av arbetet. Något som Kiernan själv har jobbat aktivt med under många år som verksam i Stockholms ytterstadsområden, berättar han. 

– Man upplever inte att polisen är där för att skapa otrygghet, utan vi är där för att göra ett bra arbete.

Rädd för hot och hat 

Ett flertal personer som SVT har varit i kontakt med ska själva ha negativa erfarenheter av poliskontroller. En del har även filmats och spridits på sociala medier. 

Men ingen av de vi pratar med vill träda fram med namn eller bild. Dels på grund av rädsla för hot och hat, men också på grund av rädsla för negativa reaktioner från polisen.  

– Det är inte svårt att få det här att låta väldigt skumt. Men det vi vet, är att det finns väldigt många med likadana åsikter. Allt ifrån fritidspersonal, till föreläsare, till föreningar, folk som jobbar aktivt i området, som blivit väldigt dåligt behandlade.  

Så säger Semir, som egentligen heter något annat. Han är själv ostraffad och jobbar med barn och ungdomar i Järvaområdet. Men han ska ha blivit stoppad flera gånger av polisen, utan att veta anledningen. 

Han berättar att det problematiska inte är polisens närvaro, utan hur de bemöter människor i personkontrollerna.     

– Poliserna kommer med en grym och kaxig attityd. I det längre loppet blir det väldigt kränkande. Tror du att jag kriminell bara för att jag är mörk och sitter i en bil som är mörk?  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.