Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diamant Salihu: Förslag från poliser – ”Starta en gängkommission”

Poliser efterfrågar gängkommission: ”Kan inte fortsätta”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen skedde ytterligare en skjutning med dödlig utgång i Stockholmsområdet. Detta har fått flera poliser att efterfråga en särskild gängkommission för att få bukt med problemen.

– Just nu är det kaos, vilda västern, high chaparral – kalla det vad du vill – i framförallt södra Stockholm, säger SVT:s krimreporter Diamant Salihu.

Vid pendeltågsstationen i Jordbro sköts på onsdagen en man i 40-årsåldern och en i 25-årsåldern, den senare avled av sina skador. Det är ett i raden av våldsdåd i Stockholmsområdet som kan kopplas till den gängkriminella miljön.

Inom polisen finns det olika syn på situationen som just nu drabbar Sveriges huvudstad.

– Det finns dels de som tycker att det lastas mycket på polisen, för de försöker allt de kan med de resurser som de har. Men de ser hur unga personer som de inte ens känner till, för att de är under 15 år, skaffa ett enormt våldskapital och rymma från HVB-hem, säger Diamant Salihu.

Inom kåren finns det också en stor dos självkritik, enligt Diamant Salihu:

– De konstaterar att de uppenbarligen inte lyckas med sitt uppdrag och vill göra något annorlunda. Ett exempel som poliser tar upp är en form av gängkommission där man samlar resurser och kompetenser och utbyter information för att rikta sig mot den här miljön och faktiskt göra någon skillnad. För just nu kan det inte fortsätta som det gör.

”Likgiltiga och tar extrema risker”

De två män som sköts i Jordbro är sedan tidigare dömda för brott. Motivet för skjutningen är ännu inte klarlagt.

– Personen som avled kom nyligen ut från ett fängelsestraff där han var dömd för mordförsök. När jag pratar med polisen om det så pratar man om att ett potentiellt motiv kan vara hämnd för det som har hänt, men det återstår att se. Det finns kriminella nätverk i det här området. Den ena av de här männen har koppling till ett nätverk. Det finns många potentiella konflikter i de här miljöerna.

En av anledningarna till den senaste tidens skjutningar kan vara det maktvakuum som uppstått på senaste tiden.

– En del av de problem som Stockholm har just nu är att många äldre ledare sitter inne på långa fängelsestraff, unga har maktstrider med varandra och utmanar varandra. Samtidigt som de är likgiltiga och är beredda att ta extrema risker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.