Politiker rasar efter avslöjandet om Tillväxtverkets hantering av korttidsstöd

Publicerad

En oacceptabel skandal, så lyder kritiken från fler oppositionspolitiker efter Uppdrag gransknings avslöjande om att Tillväxtverket inte följt lagen under handläggningen av utbetalningar av korttidsstöd.

– Jag blir alldeles förfärad, säger Lars Hjälmered, Moderaternas närings- och energipolitiske talesperson.

Lars Hjälmered (M) är långt ifrån ensam om att kritisera regeringen och hanteringen av korttidsstöden. På sociala medier har flera riksdagspolitiker skrivit upprörda inlägg under dagen.

Det är en oacceptabel skandal det som hänt”, skriver Camilla Brodin (KD), ledamot i näringsutskottet på Facebook och fortsätter:

Det coronastöd som regeringen utlovat Sveriges företagare verkar inte kunna uppfyllas. Vi har vid upprepade tillfällen under pandemin kommit med förslag och ställt frågor till regeringen. Men nu är snart måttet rågat.”

”Minst sagt provocerande”

Helena Lindahl (C), även hon ledamot i näringsutskottet, är mycket kritisk till regeringgens hantering av korttidsstöden, trots att hennes parti samarbetar med regeringen genom januariavtalet:

När jag och Centerpartiet ställde en skriftlig fråga om detta till näringsminister Ibrahim Baylan, kom enbart ett snömos till svar med byråkratiska formuleringar om hur reglementet ser ut...

Det hela är minst sagt provocerande och ska vi ha levande företag efter den kris vi nu befinner oss i, då duger det inte med ett sådant passivt agerande från regeringen.”

Öppen för ändrat regelverk

Även näringsminister Ibrahim Baylan reagerade på avslöjandet i Uppdrag granskning.

– Jag blev bekymrad när jag fick klart för mig att man lagt överklaganden på hög i stället för att skyndsamt skicka dem till förvaltningsrätten.

Däremot anser han att det inte finns något som tyder på att det skulle finnas några systematiska problem kring det regelverk som Tillväxtverket är satta att följa.

– Nu är det här föremål för en domstolsprocess och då är regeringen enligt regeringsformen förhindrad att blanda sig i. Men jag är öppen för att göra förändringar i regelverket om det skulle behövas.

Har fortsatt förtroende

Nu har näringsministern kallat upp Tillväxtverkets generaldirektör till departementet för en utfrågning kring hanteringen av korttidsstöden.

Har du fortsatt förtroende för myndighetens ledning?

– Regeringen har alltid förtroende för våra generaldirektörer tills dess att annat meddelas, säger Ibrahim Baylan (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.