Aktivister protesterade under onsdagen – på behörigt avstånd från varandra – mot abortförslaget, som till slut inte antogs. Foto: Wojtek Radwanski/ TT

Polskt abortförslag läggs på is

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen väntades det polska parlamentets underhus rösta igenom ett förslag som skulle ytterligare försvåra abort i landet. I stället skickades den kontroversiella lagen vidare till en kommitté, och läggs i praktiken på is.

Det polska parlamentet röstade i dag för att skjuta upp beslutet om ett kontroversiellt lagförslag om begränsad aborträtt. I stället för att ta ställning i frågan skickades den vidare till en parlamentarisk kommitté.

Förslaget skulle innebära att graviditeter där tester visar på allvarliga fosterskador inte får avslutas, vilket i praktiken skulle innebära att i princip alla aborter förbjuds, rapporterar Reuters. Detta eftersom flera hinder redan nu gör det svårt att få tillgång till abort i fall av incest och våldtäkt, där det i teorin är lagligt att göra abort.

Samma beslut togs om ett lagförslag som syftar till att kriminalisera sexualundervisning under vissa omständigheter, och som också kritiserats skarpt av människorättsorganisationer. Amnesty välkomnar att lagarna inte antogs, men varnar för att de kan komma att göra det i framtiden.

Politiskt känslig tid – regeringen behöver oppositionens stöd

En förklaring till att lagförslagen inte antogs var, enligt Reuters, att regeringen nu behöver oppositionens stöd för att förlänga presidentens nuvarande mandatperiod.

Det ordinarie valet är planerat till den 10 maj, men är svårt att genomföra under corona-restriktioner. Tidigare hade regeringen föreslagit att genomföra valet via poströster, men nu vill man istället förlänga mandatperioden med två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.