Miljöexperter tar prover på flodvattnet i Wisla efter att Polens största avloppsreningsverk Czajka utanför Warszawa kollapsade. Foto: Czarek Sokolowski/AP Photo/TT

Polskt avloppsvatten fortsätter forsa ut mot Östersjön

Publicerad

3 000 liter avloppsvatten varje sekund har runnit ut i floden Wisla i Warszawa i över en vecka. Floden har sitt utlopp i Östersjön och den polska armén arbetar med att stoppa läckan. Nu meddelar de att inget mer smutsigt vatten kommer att nå floden från och med lördag.

Det är nu en vecka sedan Polens största avloppsreningsverk Czajka utanför Warszawa kollapsade. Varje sekund sedan dess har 3 000 liter avloppsvatten runnit ut i floden Wisla, som har sitt utlopp i Östersjön i närheten av Gdansk.

Miljöministern: ”Mycket oansvarigt”

Polens miljöminister Henryk Kowalczyk har tidigare riktat kritik mot reningsverket för att de inte larmade myndigheterna med en gång. Läckan blev känd klockan fem på morgonen, men larmet kom först klockan tolv.

– Att hålla ett sådant här haveri hemligt är mycket oansvarigt. Så mycket kunde ha gjorts under så många timmar, sa han, enligt nyhetssajten Poland In.

Ska granskas av åklagare

Åklagare har nu kopplats in för att granska fallet. Samtidigt har Warszawas borgmästare, Rafal Trzaskowski, meddelat att rengöringen av flodvattnet som genomförts redan har gett resultat.

”Vi arbetar för att lösa problemet. Vi ser att ozonering av avloppet gett resultat – bakterierna blir färre, och syret i vattnet hjälper floden att självrensa,” skrev han på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.