President Bolsonaro smittad av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens president Jair Bolsonaro, 65, har smittats av coronaviruset. Det bekräftar han själv för brasilianska medier.

Det var tidigare i veckan som presidenten uppvisade lindriga symtom som feber och hosta. Presidenten lät testa sig sedan han utvecklat vad som beskrivits som lättare coronasymptom.

På måndagen gav han själv beskedet att han röntgat lungorna och att han mådde bra.  Under tisdag eftermiddag vid 17-tiden svensk tid bekräftade presidenten att han hade fått svar på sitt coronatest.

-Det kom tillbaka positivt, sa Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Vid tillfället bar Bolsonaro munskydd, något som han tidigare vägrat ha på sig offentligt. Han har tidigare kallat coronapandemin för en ”liten influensa”, trots att nästan 65 000 personer i Brasilien dött av viruset.

– Alla visste att det skulle nå en betydande del av befolkningen förr eller senare. Det var positivt för mig, sa Bolsonaro och hänvisade till Covid-19-testet som han tog på måndagen.

Förlängde munskyddsveto

Under måndagen förlängde han dock det veto som han lagt in mot regler som tvingar människor att bära munskydd i offentliga miljöer.

Brasiliens president har under de senaste månaderna bland annat besökt gatuhandeln och flera andra ställen i huvudstaden och då orsakat folksamlingar. Han har även deltagit i demonstrationer och poserat för foton. Många av Bolsonaros motståndare har öppet hoppats på att resultatet skulle vara positivt.

65-årige Bolsonaro säger att han nu tar malariamedicinen hydroxyklorokin.

Samtliga presidentens möten och åtaganden har ställts in tills vidare. Fram tills nyligen har Bolsonaro dock arbetat som vanligt, bland annat träffade han under helgen USA:s ambassadör i samband med det amerikanska nationaldagsfirandet den 4 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.