Parlamentsvalet i Ungern: Mellan dessa två står valet

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det parlamentsval i Ungern. För första gången sedan den nationalkonservativa partiet Fidesz tog över makten 2010 har oppositionen samlat sig för att på allvar utmana regeringen. Och denna gång är oppositionen hård, menar SVT:s Europakorrespondent David Boati.

Viktor Orbán har lett Ungern sedan 2010. Sedan dess har många ungrare fått det bättre, vilket kan vara ett av huvudskälen till hans popularitet.

– Ekonomin har gått bra. Orbán har satsat mycket på barnfamiljer och infört ett platt skatt, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

Ungern blir kritiserat

EU och andra institutioner kritiserar ofta Ungern för att gå i antidemokratisk riktning med inskränkningar i mediefriheten, i rättsväsendets oberoende och i rättigheter för HBTQ-personer.

När valkampanjen nu övergår i ett intensivt skede har Ungerns opposition förenat bakom kandidaten Péter Márki-Zay.

– Han är en kristen, konservativ familjeman som själv har tillhört Orbáns parti Fidesz, säger David Boati.

Hör mer om vem det är som står bakom oppositionen i videon ovan.

Fakta: Valet i Ungern

Ungern håller parlamentsval under söndagen för att utse samtliga 199 ledamöter i nationalförsamlingen. 106 ledamöter väljs i enmansvalkretsar över hela landet, medan 93 utses via en nationell partilista. För att komma in via listorna krävs minst fem procent av rösterna – eller tio procent om det är en koalition mellan två partier och 15 procent om det är ännu fler. Specialregler gäller även för landets etniska minoriteter.

I det nuvarande parlamentet har regeringsdominerande högerpartiet Fidesz 116 mandat, med 17 för koalitionspartnern i kristdemokratiska KDNP. Störst i oppositionen är nationalistpartiet Jobbik med 17 mandat och socialdemokratiska MSZP med 13.

Årets val är i mångt och mycket en kamp mellan två koalitioner: Fidesz-KDNP samt nästan hela den samlade oppositionen som gått ihop under namnet Enade för Ungern (EM), under ledning av högerpolitikern Péter Márki-Zay.  (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.