Foto: TT

Pressar Kinberg Batra att lägga korten på bordet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det kan låta storstilat och statsmannamässigt när Jan Björklund bjuder in Stefan Löfven att regera med Alliansen. Fast det förpliktigar inte till så mycket eftersom sannolikheten att det skulle bli så är väldigt liten. Men Björklund blottar sprickan i Alliansen och pressar Anna Kinberg Batra att lägga korten på bordet.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Både Jan Björklund och Annie Lööf säger klart och tydligt att de inte tänker sätta sig i en regering om Alliansen blir mindre än de rödgröna därför att en sådan regering skulle bli helt i händerna på Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik. Men hittills har vare sig Björklund eller Lööf har get något svar på vad de vill istället. Hur ska Sverige styras? Är det bättre för Alliansen att de rödgröna fortsätter att regera? Vad säger alliansväljarna om det?

Lugnar interna kritiker

Nu vill Björklund leverera en lösning för att ta sig ur den parlamentariska rävsaxen. Han gör det så att han inte har något att förlora. Anna Kinberg Batra har redan sagt nej. Och det vore otippat om Stefan Löfven skulle deklarera att han vill klämma in sig i en regering tillsammans med fyra borgerliga partier. Men Björklund kan nu peka på att han är konstruktiv och inte bara säger nej. Samtidigt lugnar han interna kritiker som undrade vad Björklund var ute efter när han för ett par veckor sedan uppmanade Stefan Löfven att bjuda in Sverigedemokraterna till blocköverskridande samtal.

Omger sig med dimridåer

Och nu får Björklund med sitt utspel fart på ett hjul som redan är i rullning och som snurrar kring partiernas förhållningssätt till Sverigedemokraterna. Anna Kinberg ska tvingas till klarspråk. Annie Lööf har redan sagt till moderatledaren att hon måste tala ut om vad hon vill. Är hon beredd att regera med någon sorts stöd av Sverigedemokraterna? Anna Kinberg Batra omger sig med dimridåer. Men enligt vad SVT erfar är strategin att göra som de gjort i Gävle. Där styr Moderaterna med Sverigedemokraternas goda minne. Det har fungerat något år för hittills har Sverigedemokraterna inte skrivit ut någon faktura för att få betalt för sitt stöd. Men nu verkar det inte hålla längre. Sverigedemokraterna i Gävle vill ha något i utbyte.

Och det är i det läget som varken Centern eller Liberalerna vill hamna i regeringsställning för nästa steg leder lätt till förhandlingar med Sverigedemokraterna. Om Jan Björklund fullföljer det han gett sig in på kanske han kan pressa Anna Kinberg Batra att komma ut ur dimman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.