Prinsessan Madeleine tillsammans med maken Christopher O'Neill och prins Carl Philip. Foto: TT

Prinsessan Madeleine födde dotter

Uppdaterad
Publicerad

Prinsessan Madeleine har nedkommit med en dotter, uppger Hovet på sin hemsida. Klockan 04.41 svensk tid fick prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill en dotter, meddelar Riksmarskalk Svante Lindqvist på Hovets sajt.

– Allting har gått bra. Mor och barn befinner sig väl, säger Annika Sönnerberg, informationschef vid Hovet.

På hovets hemsida har kungafamiljen nu lagt ut sina lyckönskningar till de nyblivna föräldrarna.

Prinsessan Leonore

”Vi känner i dag både lycka och varm tacksamhet och vår glädje är stor. Vi önskar nu att prinsessan Madeleine och Christopher får lugn och ro och kan ta vara på denna unika tid med sin lilla dotter”, skriver kungaparet.

Samtidigt bekräftar hovet enligt Expressen att kungaparet nu är på väg till New York. De ska landa i eftermiddag, lokal tid.

Enligt Sönnerberg gick förlossningen bra. Många hade dock väntat sig att barnet skulle komma några dagar senare.

– Man planerar inte när det kommer barn, säger Sönnerberg.

Någon officiell uppgift om flickans längd och vikt har hovet ännu inte gått ut med.

– Vi har inga detaljer ännu. Det var ju inte så många timmar sedan nedkomsten, säger Annika Sönnerberg.

Födseln skedde på New York Presbyterian Hospital Weill Cornell Medical Center i New York. Presbyterian Hospital, som grundades redan 1771, anses som ett av de främsta i världen.

Nummer fem i tronföljden

Det ska redan vara bestämt att prinsessan Madeleines och Christopher O'Neills dotter blir både prinsessa och hertiginna. Men det är först vid den kommande konseljen som kungen ska meddela barnets titel, namn och tilltalsnamn.

Klart är i alla fall att den nyfödda blir nummer fem i Sveriges tronföljd; Efter kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Carl Philip och sin mamma: prinsessan Madeleine.

– Hela familjen är superglad över att min lillasyster har fått en liten dotter, säger prins Carl Philip på en pressträff i Stockholm.

Prinsessan Madeleine föddes i sängkammaren på Drottningholms slott, sommaren 1982. Precis som då kommer den nyfödda att firas med både flaggning och salutering. 21 skott kommer att avfyras på flera ställen i landet.

I dag klockan 12 sköts det från Skeppsholmens salutstation i Stockholm, mitt emot slottet på andra sidan vattnet, vilket är brukligt vid en kunglig födsel.

I morgon vid samma tidpunkt kommer det skjutas salut från salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg enligt Hovet.

Oklart när statsministern får titta

Eftersom en ny medlem i kungafamiljen fötts kommer det också att hållas en tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan. Dit kommer bland annat den närmsta familjen och representanter från regering och riksdag.

Men först ska det, enligt traditionen, hållas en så kallad vittnesbekräftelse dagen efter födseln. Då ska barnet visas upp för bland andra statsministern. Men eftersom prinsessan har fötts utomlands sker bekräftelsen på annat sätt, meddelar hovet. Hur och när är ännu inte officiellt.

Flera gratulationer

Statsminister Fredrik Reinfeldt skickar en grattishälsning via sin pressekreterare:

”Mina varmaste gratulationer till prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill som i dag har blivit föräldrar till en liten flicka. Det är en stor dag för Kungahuset och för de nyblivna föräldrarna. Vi är många som i dag gläds med Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill”.

Folkpartiledaren Jan Björklund skickar en skriftlig kommentar:

”Vi har vaknat till de glada nyheterna att Sverige fått en ny liten prinsessa. Jag vill skicka de varmaste gratulationer över Atlanten till prinsessan Madeleine och Chris O'Neill.”

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson stämmer in i gratulationskören.

”Ett stort grattis till prinsessan Madeleine och Chris O'Neill! Och grattis Sverige!”, skriver han på Twitter.

Centerledaren Annie Lööf skickar en grattishälsning via Twitter: ”Barn, och framför allt bebisar, skapar alltid en varm känsla hos mig. De är härliga. Välkommen till världen!”

Fakta: Prinsessan Madeleine

  • Madeleine Thérèse Amelie Josephine är prinsessa av Sverige och hertiginna av Hälsingland och Gästrikland.
  • Hon fyller 32 år i juni och är det svenska kungaparets yngsta barn.
  • Hon är i dag den fjärde i tronföljden, efter kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Carl Philip.
  • Prinsessan Madeleine har en fil kand med konstvetenskap som huvudämne och är sedan en tid tillbaka bosatt i New York.
  • Sedan 2010 arbetar hon vid World Childhood Foundation med samordning av humanitära insatser och projekt.
  • Under hösten 2012 förlovade hon sig med finansmannen Christopher O'Neill, och vigseln ägde rum i Stockholm den 8 juni 2013.

Källa: Hovet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prinsessan Leonore

Mer i ämnet