Hon är årets vinnare av ”Reach for Change”. Gita Rajan utsattes för sexuella övergrepp som barn och fick ingen hjälp. Nu hjälper hon själv både utsatta barn och vuxna. – De är ofta lättade när de kommer till oss. Det har många gånger varit en lång process för dem, säger hon i Gomorron Sverige. Foto: SVT

Pristagare vill undvika tystnad kring sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Hon är årets vinnare av ”Reach for Change”. Gita Rajan utsattes för sexuella övergrepp som barn och fick ingen hjälp. Nu hjälper hon själv både utsatta barn och vuxna. – De är ofta lättade när de kommer till oss. Det har många gånger varit en lång process för dem, säger hon i Gomorron Sverige.

Det finns ett enormt mörkertal och många som har utsatts för sexuella övergrepp bär på sin hemlighet länge. Bara en av tio berättar när de fortfarande är barn.

– Vi måste få barnen att öppna upp sig och få dem att förstå att det kommer bli bättre, säger Gita Rajan.

Hon är själv en av dem som utsattes för sexuella övergrepp som barn. I dag driver hon en privat klinik som tar emot båda barn och vuxna.

Livet bättre för barn

– Det är viktigaste är att lyssna och tala om för dem att det kommer blir bra, säger hon. 

I går fick hennes organisation Wonsa -(World Of No Sexual Abuse) motta priset ”Reach för Change”- ett pris som stöttar idéer som gör livet bättre för barn.

– När de kommer till oss vill de prata om det de utsatts för. De vet att vi har en förståelse. Även fast det är första gången de pratar om det svåra, säger hon.

Det är Gita Rajans egna erfarenheter av sexuella övergrepp som gjorde att hon startade organisationen som även utbildar läkare.

Ingen hjälp

– Jag fick i princip ingen hjälp alls och all hjälp jag fick sökte jag upp själv. Det är en av orsakerna till att jag startade den här organisationen. För att fler ska få hjälp, säger hon.

Organisationen Wonsa som har funnits sedan 2014 är en obunden ideell organisation som genom behandling, forskning, och kunskapsspridning arbetar för att nå visionen om en värld utan sexuella övergrepp. En stor del i deras verksamhet är en klinik där de både tar emot patienter och utbildar läkare. Enligt Gita Rajan skiljer sig Wonsa från BUP eftersom de tar emot båda vuxna och barn. Deras äldsta patient är 70 år.

– Vi har ett erfarenhetsbaserat perspektiv. De vuxna kan få barnen att öppna upp sig lättare. Barn har svårt att berätta när de utsatts för nåt svårt. Ju tidigare man berättar ju bättre, säger hon.

Allas ansvar

För att undvika att tystnaden i framtiden kring sexuella övergrepp fortsätter tror hon att alla behöver ta sitt ansvar.

– Vi måste alla hjälpas åt. Det är ett så svårt och tabubelagt ämne. Men man kan bli bra. Det viktigaste är att barn och unga berättar för en vuxen de kan lita på, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.