Totalt har de fem största bolagen omkring 260.000 försäkrade. Det är en ökning med 50 procent jämfört med den senaste officiella statistiken som visar läget för knappt två och ett halvt år sen.
Oftast är det arbetsgivaren som betalar försäkringspemien, i varje fall en del av den. En vanlig variant är att företaget och den anställde betalar hälften av premien var. När den anställde är med och betalar sker det oftast i form av ett bruttolöneavdrag.
Företaget står för hela kostnaden
Sjukvårdsförsäkring för de anställda är ett sätt att marknadsföra sig som en attraktiv arbetsplats. Exempelvis försäkrar Sveriges största revisionsbyrå, Öhrlings, alla anställda och står för hela kostnaden.
-Det kan ju vara svårt att komma till den offentliga vården. Därför ser vi det här som ett bra erbjudande. Och sedan hoppas vi att det ska ge vård snabbare. I förlängningen leder det förhoppningvis till att medarbetarna är friskare, säger Petra Schedin Stergel
personalchef på Öhrlings.
Försäkringspremien beror på ålder men kan hamna på uppåt 3.000 kronor om året per person. Är det verkligen värt pengarna?
-Vi har gjort bedömningen att det är en satsning som är bra för medarbetarna. Dels för att visa att vi tar hand om medarbetarna som vi har men också för att sätta oss på kartan som en attraktiv arbetsgivare. Vi tycker helt klart att det är värt de pengarna, säger Petra Schedin Stergel.
Kommun försäkrar sina anställda
Till och med en kommun har försäkrat sina anställda. Från och med första april i år har alla som är fast anställda hos Sunne kommun i Värmland, nästan 1.200 personer, en sjukvårdsförsäkring betalad av arbetsgivaren.
Enligt Dagens Nyheter betalar den borgerligt styrda kommunen 3,6 miljoner kronor per år för detta. Ett argument är att man kan ge invånarna bättre service när de kommunanställda får kortare sjukskrivningstider.
”Trams och skräckpropaganda”
Den 9 maj beslutade riksdagen att avskaffa den så kallade stopplagen. I den stundtals hårda debatten sade förra sjukvårdsministern Ylva Johansson (s) att Sverige nu är på väg mot ett systemskifte.
-Det blir mindre av mångfald och mer av privata monopol. Det skapar två väntrum, sade hon.
Socialminister Göran Hägglund (kd) kallade talet om A- och B-lag i vården för trams och skräckpropaganda. Enligt Hägglund är det de långa köerna under socialdemokratiskt styre som lett till att folk vill köpa sig förbi väntetiderna.
Om det finns förtroende för offentligt finansierad vård kommer det inte bli något A- och B-lag, menade Hägglund.
-Min uppgift är att onödiggöra privata sjukförsäkringar, sade Göran Hägglund i riksdagen.
Det är en utveckling, som bolagen som säljer sjukvårdsförsäkringar, dock inte tror på.
-Behovet av våra produkter skulle väl försvinna om man lyckades få balans mellan utbud och efterfrågan. Men det är kanske lite svårt att se att det står runt hörnet, säger Gunnel Blomberg, chef Länsförsäkringar Hälsa till Aktuellt.
Avskaffad stopplag
* Stopplagen, som förbjuder landsting att överlåta driften av sjukhus på privata vårdbolag som drivs med vinstintresse, slopas
den 1 juli.
* Privata vårdgivare som tar emot landstingspatienter ska i fortsättningen kunna ta emot privata patienter om det finns
överkapacitet.
* Kravet på att åtminstone ett sjukhus ska förbli i landstingsregi tas bort.
Källa: TT