Proteinrik kost kan leda till tidig död

Uppdaterad
Publicerad

Kan däremot förlänga livet för de äldre.

En kost rik på animaliskt protein från kött och mjölk ökar risken att dö i cancer, för den som är under 65 år. För dem som äldre verkar proteiner däremot förlänga livet.

Det framgår av en ny amerikansk studie, som publiceras i tidskriften Cell Metabolism. I studien har kostvanorna hos över 6.000 män i USA följts under 20 års tid, rapporterar flera tidningar.

Forskarnas slutsats är att åldern bör avgöra hur mycket protein vi bör få i oss.

De som i medelåldern äter mest animaliskt protein från kött och mejerivaror löper fyra gånger större risk att dö i cancer inom 18 år, slår forskarna fast i studien. Den totala dödligheten av alla orsaker ökar med 75 procent.

”Skrämmande hur många som dör i förtid”

Men efter 65 år bör människor tvärtom få i sig mer protein för att kompensera för fallande hormonnivåer.

– Det är dags att gå ut och säga stopp. Vi har tillsammans täckt in den här risken ur alla vinklar med forskning som går 20 år tillbaka i tiden. Resultaten är entydiga. Det är skrämmande hur många som dör i förtid på grund av att de äter för mycket animaliskt protein, säger Valter Longo, professor vid University of Southern California, till Svenska dagbladet.

Longo hjälpte journalisten Michael Mosley i dokumentären om 5:2-dieten som det senaste året fått enormt genomslag.

* I den nya amerikanska studien konstaterar forskarna att en hög konsumtion av animaliskt protein kraftigt höjer risken för cancer.

 * En högproteindiet definieras som en diet där minst 20 procent av kaloriintaget härrör från proteiner. En måttlig proteindiet inkluderar 10-19 procent kalorier från proteiner, och en lågproteindiet under 10 procent.

 * Enligt studien är högproteindieten nästan lika farlig för hälsan som rökning.

Källa: Cell Metabolism (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer