En kost rik på animaliskt protein från kött och mjölk ökar risken att dö i cancer, för den som är under 65 år. För dem som äldre verkar proteiner däremot förlänga livet.
Det framgår av en ny amerikansk studie, som publiceras i tidskriften Cell Metabolism. I studien har kostvanorna hos över 6.000 män i USA följts under 20 års tid, rapporterar flera tidningar.
Forskarnas slutsats är att åldern bör avgöra hur mycket protein vi bör få i oss.
De som i medelåldern äter mest animaliskt protein från kött och mejerivaror löper fyra gånger större risk att dö i cancer inom 18 år, slår forskarna fast i studien. Den totala dödligheten av alla orsaker ökar med 75 procent.
”Skrämmande hur många som dör i förtid”
Men efter 65 år bör människor tvärtom få i sig mer protein för att kompensera för fallande hormonnivåer.
– Det är dags att gå ut och säga stopp. Vi har tillsammans täckt in den här risken ur alla vinklar med forskning som går 20 år tillbaka i tiden. Resultaten är entydiga. Det är skrämmande hur många som dör i förtid på grund av att de äter för mycket animaliskt protein, säger Valter Longo, professor vid University of Southern California, till Svenska dagbladet.
Longo hjälpte journalisten Michael Mosley i dokumentären om 5:2-dieten som det senaste året fått enormt genomslag.
Fakta: Proteiner och hälsa
* I den nya amerikanska studien konstaterar forskarna att en hög konsumtion av animaliskt protein kraftigt höjer risken för cancer.
* En högproteindiet definieras som en diet där minst 20 procent av kaloriintaget härrör från proteiner. En måttlig proteindiet inkluderar 10-19 procent kalorier från proteiner, och en lågproteindiet under 10 procent.
* Enligt studien är högproteindieten nästan lika farlig för hälsan som rökning.
Källa: Cell Metabolism (TT)