Anna Norlén,psykolog på Ericastiftelsen i Stockholm, svarar på dina frågor i chatten här nedan. Foto: Gorm Kallestad, TT/SVT

Psykologen svarar: Så pratar du med barnen om döden

Uppdaterad
Publicerad
Anna Norlén är psykolog på Ericastiftelsen i Stockholm. Hon har lång erfarenhet av samtal om sorg, kris och död, både när det gäller vuxna och barn.

SVT rapporterade · Psykologen svarar: Så pratar du med barnen om döden

19.55
Hej och välkomna till den här chatten. Här svarar psykologen Anna Norlén på era frågor.
20.04
Min mamma dog för tio år sedan. Men hon är närvarande i min lägenhet med ett foto och det pratas ofta om henne i familjen. Det här gör att min fyraåriga dotter ofta funderar kring döden. Jag svarade lite spontant en gång att hon blev så gammal så att hon dog... även om hon dog i cancer som 51-åring. Det kanske är fel sätt? Hur löser jag följdfrågorna på det här?
20.08
Hej Karl! Tack för din fråga. Du har svarat din dotter klokt och bra tycker jag. Men det går ju att bygga vidare på det du sagt hittills genom att berätta att man kan dö av olika saker. Man kan bli gammal, som du nämnt, och man kan bli sjuk. Och med farmor var det faktiskt mest så att hon blev sjuk. Något i den stilen. Kanske kommer din dotter att fråga om du ska bli sjuk och då är mitt råd att du svarar henne att du är frisk och kommer att finnas för henne länge, länge.
20.11
Hej Anna. När jag var liten lärde jag mig om döden när mina föräldrar skulle lära mig att vara vaksam vid trafikerade vägar. Herr Gårman lärde jag känna tidigt. Det var livsregler för att jag inte skulle bli påkörd och dö fick jag veta. Är det ett bra sätt att lära ut om döden när man förklarar för barn varför de ska följa exempevis trafikregler?
20.14
Hej Johan! Föräldrar lär ut om faror precis på det sätt som du beskriver och det blir ett sätt att integrera döden som tema i barns liv. Jag tänker att det är ett nödvändigt sätt att ta in temat i barns liv. Vi behöver skydda barn och i det ingår att också lära dem att det finns vissa situationer och händelser som är farliga på riktigt och till dessa hör regler som man aldrig får överträda.
20.15
Om barn inte vill prata om döden när någon dött. Hur tänka då?
20.21
Hej Sofi! Tack för en bra och svår fråga, som inte är ovanlig. Om döden är ett faktum i ett barns liv, dvs någon i deras närhet har dött, och de inte vill prata om det så kan det vara så att barnet behöver tid på sig. Kanske vet barnet inte riktigt vad eller hur den känner, eller vilka ord man kan använda. Ett tips i ett sådant läge kan vara att konstatera att man märker att barnet inte gärna vill prata om döden/det som hänt och att det är ok. Men, man kan med jämna mellanrum, kort då och då ta upp temat och säga ungefär: Förut ville du inte prata, hur är det nu, det kan ju ändra sig? Ibland kan det också vara så att barn vill höra om hur andra tänker och känner innan de själva vill prata, kanske du själv eller ett syskon eller någon annan kan berätta lite enkelt om vilka tankar och känslor som kan röra sig i en i samband med förlust. Ibland kan det också vara så att barn tror att man måste känns på ett visst sätt och det kan vara bra att understryka att man får känna olika. Det är givetvis viktigt att inte tvinga någon att prata, men samtidigt visa att det finns chanser och att det kommer nya om man vill.
20.22
Om ett barn blir ledsen, men stöter ifrån sig (vill inte bli rörd vid, t.ex. nekar omfamning, närhet), hur kan man närma sig då behov av tröst finns men är inte mottaglig?
20.26
Hej Mikael! Också en svår fråga. Vi vill ju gärna trösta med närhet och beröring. Om barnet inte är beredd att ta emot det så kan det vara bra att säga tydligt att man märker det och det är ok. Säg att du vill trösta och att du inte vill att barnet ska vara ensam med sin ledsenhet, fråga om barnet har någon egen idé om vad som kan hjälpa. Ibland kan man göra så att man låter barnet vara i fred en stund och sedan närmar sig och erbjuder lite sällskap, att äta tillsammans eller  spela ett spel eller gå ut en sväng. Att vara tillsammans och förströ sig, skingra tankarna ihop är också en tröst.
20.26
Hej!

Mitt barn är 6 år och har kommit underfund med att vi som föräldrar inte kommer finnas för alltid. Hen blev då så ledsen och jag visste inte riktigt vad jag skulle säga mer än att vi kommer finnas länge länge till. Mitt barns största bekymmer är att denne tror att hen kommer bli ensam. Jag har förklarat om något skulle hända så tar moster hand om dig.
Finns der något mer sätt att trösta på. Känns så hjälplöst och hjärkrossande att de ens barn så ledsamt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer