Psykologens svar på tittarfrågor om rädsla och oro för kriget

Uppdaterad
Publicerad

Kärnvapenhot, dödssiffror och krigsscener. Det pågår mycket just nu som skapar rädsla och oro hos många svenskar. Psykologen Charlotte Therup Svedenlöf svarade på era tittarfrågor hur man ska tänka kring det psykiska måendet när man följer Ukrainakrisen.

Oro för ett kärnvapenkrig har uppkommit sedan Ryssland och Putin underströk att det skulle bli ”konsekvenser” om andra länder blandade sig i Ukrainakonflikten. Tittaren Therese frågade hur man kan hantera oron.

– Man kan försöka distrahera sig, men det är lättare sagt än gjort. Det är självklart att det är läskigt med kärnvapen, säger Charlotte Therup Svedenlöf, legitimerad psykolog.

Tittaren Robert frågade om dilemmat att man vill hålla sig uppdaterad men samtidigt mår dåligt av nyheterna. En jättesvår balansgång menar Charlotte.

Se psykologens svar på tittarfrågorna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.