Folktomt på Kungliga Operan. Foto: TT

Publiktaket sänks – max åtta sittande

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har tidigare föreslagit ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta personer. Nu meddelar Länsstyrelsen i Skåne att gränsen kommer att införas i alla landets län.

Remissinstanserna har haft till i dag på sig att lämna sina synpunkter till länsstyrelserna.

I ett pressmeddelande skriver Länsstyrelsen i Skåne att de nu fattat beslut om att sänka publiktaket till åtta personer, för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med sittande deltagare. I pressmeddelandet står det att även andra län kommer att införa samma gräns.

– Vi är i alla län överens om ett publiktak på åtta. Med den stora smittspridning vi har, är det viktigt att det är tydligt vad som gäller, säger Anneli Hulthén, landshövding i Skåne län.

Undantag för restauranger

Restauranger och kaféer undantas från åttapersonersgränsen, eftersom de styrs av ett annat regelverk. Det gäller dock inte om restaurangen anordnar en konsert eller annat som räknas som en offentlig tillställning.

Undantaget är också begravningar, då 20 personer tillåts samlas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.