Carles Puigdemont menar nu att självständighet inte behöver vara det enda alternativet för Katalonien. Foto: TT

Puigdemont: Självständighet inte den enda lösningen

Publicerad

Kataloniens tidigare regionspresident Carles Puigdemont kan tänka sig andra lösningar för regionen än självständighet, säger han till den belgiska tidningen Le Soir. Samtidigt talar en ny väljarundersökning för att självständighetsanhängare skulle kunna vinna nyvalet i december.

Carles Puigdemont tar ett steg tillbaka från kravet på Kataloniens självständighet i en intervju med den belgiska tidningen Le Soir. ”Även andra alternativ är möjliga”, säger han.

Är det självständighet eller döden? lyder frågan den katalanske ledaren får.

– Aldrig! Jag är alltid för en överenskommelse, svarar Puigdemont som också säger att han ”i 30 år har jobbat för en annan sorts relation mellan Spanien och Katalonien” utan att precisera vad den relationen skulle vara.

Ansvaret för kaoset som uppstod i efterdyningarna av självständighetsförklaring den 27 oktober som snabbt ogiltigförklarades av Spanien, vilar på den spanska regeringens axlar, enligt honom.

Puigdemont lever nu i självvald exil i Belgien, med fyra andra regeringsmedlemmar. En europeisk arresteringsorder är utfärdad för alla fem som ska infinna sig i rätten på fredag. De misstänks bland annat för uppvigling, uppror och missbruk av allmänna medel i samband med folkomröstningen om Kataloniens självständighet. Vissa av anklagelserna kan bestraffas med 30 års fängelse.

Försiktigare ton

De katalanska politikerna har hållit en försiktigare ton i frågan om självständighet den senaste tiden. Den tidigare talmannen Carme Forcadell, som också kan komma att dömas till ett långt fängelsestraff, har sagt att hon accepterar det kommande valet i december.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy säger att han är villig att tala med de katalanska politikerna och lösa krisen, men inom ramen för Spaniens lagar och om självständighetskravet släpps.

– Många klandrar mig för att inte söka politiska lösningar, men jag har varit politiker länge och det fanns inga alternativ, säger han.

Valkampanj från fängelsecell

Katalonien kommer åter gå till val den 21 december, men partierna PDeCAT, vars ledare är Puigdemont, och ERC som båda är för självständighet har ännu inte kunnat komma överens om att kandidera tillsammans.

Ledaren för ERC, Oriol Junqueras, kommer leda kampanjen från sin fängelsecell där han tillsammans med andra anhängare av självständigheten väntar på åtal för bland annat uppvigling, uppror och missbruk av allmänna medel, skriver Reuters.

Enligt en väljarundersökning som publicerades i förra veckan skulle de båda partierna vinna valet om de kandiderade tillsammans, men inte få majoritet i parlamentet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet