Foto: SVT

Han räddade 24 ungdomar på Utöya

Uppdaterad
Publicerad

69 människor, varav de flesta undomar, miste livet vid terrorattentaten på Utöya för 5 år sen. Samtidigt så räddade privatpersoner livet på 100-tals ungdomar genom att åka ut i sina privata båtar och hjälpa till med första hjälpen på landsidan.

Kasper Ilaug är en av de personerna som den 22 juli 2011 begav sig ut i båten för att försöka rädda liv.

– Jag befann mig i min stuga på Storöya (ö i Tyrifjorden vid Utöya) och pratade med min syster på telefon för att försäkra mig att hennes barn och min dotter hade klarat sig från attentatet vid regeringsbyggnaden. Det var flera oroliga timmar innan vi fick reda på att ingen av våra anhöriga hade skadats säger Kasper Ilaug till SVT Nyheter.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Vi åker med Kasper Ilaug i båt ut i Tyrifjorden samtidigt som han berättar sin historia. Det är lugnt och fridfullt den här dagen och det är svårt att föreställa sig vad som faktiskt hände här för 5 år sen.

”Jag ropar men får inget svar”

Någon timme senare efter samtalen med sin syster får han ytterligare ett telefonsamtal från en granne på ön. Grannen säger att det är skottlossning på ungdomslägret på Utöya och Kasper Ilaug hoppade i båten och åkte mot ön för att hjälpa till.

– När jag närmar mig ön så ser jag livlösa människor i vattnet. På Utöya´s norrsida (Stoltenberget och Bolschevika) ser jag också där livlösa ungdomar. Jag ropar men får inget svar och inser att de är döda och jag fortsätter då vidare efter ön och längre fram och vid pumphuset ser jag människor som rör sig säger Kasper Ilaug.

Hade lyckats gömma sig

På den norra sidan av Utøya mördades ett drygt 30-tal av de 69 som sköts ihjäl av Anders Behring Breivik. Vissa försökte simma i det 14-gradiga vattnet över till fastlandet. Vissa dog när Breivik sköt efter dem i vattnet.

När Kasper Ilaug kommer fram till pumphuset så ser han även här flera döda ungdomar men också levande som lyckats gömma sig och undkomma Breiviks hänsynslösa attack.

Manade ungdomar att simma ut till båten

Kasper Ilaug hämtar i den första vändan upp 14 ungdomar i den lilla båten som är gjord för sex personer.

– Jag hade 10 ungdomar i båten och ropar till ytterligare fyra ungdomar som jag ser uppe på kärleksstigen att 'Den här båten går nu!' Tre av dem springer mot båten medans den fjärde hoppar rätt ner i vattnet. Det är cirka 5 meter högt och det är bara en meter djupt vatten så han skadar sig allvarligt men han överlevde säger Kasper Ilaug till SVT Nyheter.

Han kör över de 14 undomarna till fastlandet och åker sen tillbaka till ön ytterligare två gånger. Totalt räddar Kasper Ilaug 24 ungdomar den här dagen.

Hundratals räddade tack vare privatpersoner

Innan polis och räddningstjänst var på plats så räddades flera hundra ungdomar tack vare privatpersoner som ställde upp med båtar och med första hjälpen på landsidan.

Håkon Knudsen är en av de överlevande från Utöya.

– Det var totalt kaos och vi var 100-tals som sprang åt alla håll när vi hörde skottlossningen. Jag förstod hur allvarligt det var när jag såg hur en ”polisman” stod och tittade ner på en livlös tjej på marken och sen skjuter henne. Då förstod jag att det inte var en riktig polisman säger Håkon Knudsen till SVT Nyheter.

”Vaknar upp av att jag simmar”

Han springer till pumphuset på Utöyas nordsida.

– Jag ser hur ungdomar skjuts till döds bredvid mig. Jag får en blackout och vaknar till när jag befinner mig simmandes ute i det kalla vattnet. Runt omkring mig är det flera andra som också simmar mot fastlandet. Till slut kommer det en båt som tar upp oss och räddar oss säger Håkon Knudsen till SVT Nyheter.

”Insåg inte att jag kunde dö”

Kasper Ilaug och 18 andra privatpersoner fick medalj av den norska kungen efter sina insatser.

– Det är hundratals privatpersoner som ställde upp den här dagen och alla borde fått medalj säger Kasper Ilaug.

Var du inte rädd?

Nej, rädslan kom två veckor senare. Då gick det upp för mig att även jag hade kunnat dö den dagen, säger Kasper Ilaug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Mer i ämnet