Rapparens låt kan ha räddat hundratals liv

Uppdaterad
Publicerad

Rapparen Logic skrev låten “1-800-273-8255” för att rädda liv.

Titeln är en referens telefonnumret till den amerikanska självmordshjälplinjen.

Nu visar en ny studie att låten faktiskt kan ha räddat liv – möjligen hundratals.

Under en bussresa mellan Los Angeles och New York passade den amerikanska rapparen Logic på att stanna och äta tillsammans med sina fans. Artisten blev chockad när några då berättade att hans musik hade räddat deras liv. Det ledde samtidigt till en slags uppenbarelse. ”Om han inte försökte rädda liv, vad skulle hända om han faktiskt gjorde det?”.

Efter resan skrev han låten “1-800-273-8255”, med syfte att hjälpa människor. Titeln är detsamma som telefonnumret till den amerikanska suicidpreventionslinjen.

Nu visar en ny studie som publicerats i den medicinska tidskriften BMJ, att låten faktiskt kan ha räddat liv – möjligen hundratals.

Samtalen ökade med 50 procent

När Logic uppträdde med “1-800-273-8255” på MTV:s Video Music Awards 2017, ökade antalet samtal med 50 procent enligt hjälplinjen. Enligt studien minskade dessutom antalet självmord bland 10-19-åringar med 5,5 procent under tre perioder då låten fick mycket uppmärksamhet, rapporterar CNN.

Forskarna mätte Twitteraktivitet relaterad till låten från april 2017 och april 2018, och noterade uppgångar vid tre tillfällen: Perioden efter att låten först släpptes, uppträdandet på MTV-galan 2017 och ett annat uppträdande på Grammygalan året därpå.

Totalt fann forskarna att låten kan räddat uppskattningsvis 245 liv.

Hoppingivande budskap

Första versen av låten, som artisterna Alessia Cara och Khalid också medverkar på, utgår från perspektivet av någon som ringer till hjälplinjen och berättar att den vill ta livet av sig. Andra versen utgår från personen på andra sidan luren som säger att ”jag vill att du ska leva, låt mig berätta varför”. Låten slutar med ett hoppingivande budskap, när personen som ringer inser att det är värt att leva.

– Att få reda på att min musik faktiskt påverkar människors liv är det som inspirerade mig till att skriva låten. Vi gjorde det för att försöka hjälpa människor. Det faktum att det faktiskt gjorde det är otroligt, säger Logic till CNN.

Kan vara ”Papageno-effekt”

Studien tyder på att låtens potentiella påverkan skulle kunna bero på den så kallade papageno-effekten, vilket är när rapportering eller reportage om självmord i massmedier också verkar sucidpreventivt, till exempel genom att uppmana människor till att söka hjälp. 

Enligt studiens huvudförfattare Thomas Niederkrotenthaler sker oftare motsatsen. I en annan studie som publicerades 2020 skriver Niederkrotenthaler att självmordsrisken ökar med 13 procent efter att en kändis självmord uppmärksammas i massmedia.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.