Den svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini. Foto: Dolores Ochoa/TT

Rättegången mot Ola Bini förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini i Ecuadors huvudstad Quito förlängs med en vecka, uppger Binis svenska presskontakt Anneli Toresson i ett mejl till TT.

Enligt Binis försvarare Carlos Soria har åklagaren under de tre rättegångsdagarna hittills fokuserat på omständigheter som inte är relevanta för åtalet och kallat in vittnen som inte hör till fallet. 

Det har varit tre dagar med ytterligare överträdelser av Olas rättigheter. De har försökt att länka honom till alla möjliga aktiviteter som inte har någonting att göra med åtalet, säger han i ett videouttalande natten mot lördagen till TT. 

Carlos Soria har tidigare sagt att rättsprocessen mot hans klient har varit politiskt motiverad från första början. 

Av rättegången, som inleddes i onsdags, återstår fortfarande runt 30 förhör som ska hållas, enligt presskontakten Anneli Toresson. 

Det är dock ännu inte beslutat vilket datum som rättegången kommer att kunna återupptas igen.

Greps 2019

Ola Bini greps i Quito i april 2019, misstänkt för att utan tillstånd ha fått tillgång till data- och telekomsystem. Han var frihetsberövad till i slutet av juni det året och har sedan dess inte tillåtits lämna landet. 

Bini är bekant med den fängslade Wikileaksgrundaren Julian Assange, som tidigare uppehöll sig på Ecuadors ambassad i London. Bini greps bara timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl. 

Fakta: Fallet Ola Bini

Ola Bini är en bekant till Wikileaksgrundaren Julian Assange och greps i Quito i april 2019, bara några timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl vid landets ambassad i London.

Han greps på flygplatsen i Quito när han var på väg till Japan för delta i ett kampsportsträningsläger. Han satt sedan frihetsberövad fram till den 20 juni 2019. Ola Bini har sedan dess varit förbjuden att lämna Ecuador och måste varje vecka anmäla sig hos åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.