Rättegången mot Skandias förre vd

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av 1990-talet och fram till att Skandiahärvan började nystas upp var koncernens vd en hyllad framgångsman. År 1999 utsåg Veckans Affärer Lars-Eric Petersson till årets vd, och i Dagens Industri stod det att ”Lars-Eric Petersson aldrig kommer att hamna i blåsväder på grund av dåligt omdöme”.

Den 17 februari inleds rättegången mot honom, en process som avslutas den 6 april. Åalspunkten gäller trolöshet mot huvudman och handlar om att Petersson, utan styrelsens godkännande, ska ha tagit bort begränsningar i bonusprogrammet Wealthbuilder. Den åtgärden ska ha gett honom och andra höga chefer miljonbelopp ytterligare i bonus.

Bestrider åtalet

Lars-Eric Petersson bestrider åtalspunkterna.

-Hans ståndpunkt är att han är oskyldig. Han får rida ut det här nu. Det kommer att bli en huvudförhandling och då får han

tillfälle att bevisa sin oskuld sade hans advokat Torgny Wetterberg när åtalet blivit känt.

Lars-Eric Petersson tillträdde posten som vd för Skandia 1996, i en tid av medvind för Skandia. Det gick bra för koncernen och flera olika bonusprogram gav ett hundratal chefer nära 4 miljarder kronor i bonusar.

Det gick så bra för Skandia att Petersson, enligt åklagaren Christer van der Kwast, ska ha hävt beloppsbegränsningen för åren 1998 och 1999 i bonusprogrammet Wealthbuilder. Det fick till följd att 185 miljoner kronor för mycket betalades ut till höga Skandia-chefer.

Petersson ska även ha plockat ut 37 miljoner kronor mer i pension än vad styrelsen godkänt.

Under rättegången kommer ett 30-tal vittnen att kallas, därbland bland andra förre styrelseordförande Bengt Braun, som avsatte Lars-Eric Petersson i samband med bolagsstämman i april 2003.

Om han fälls riskerar han sex års fängelse, som är maxstraffet för trolöshet mot huvudman. Senare i höst kommer skiljedomsprocesser med Skandia att avgöra huruvida Petersson riskerar att förlora 300 miljoner kronor.

Teresa Skeppholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.