Foto: TT

”Ränteavdragen omfördelar inte åt rätt håll”

Uppdaterad
Publicerad

Ränteavdragen är inte något som omfördelar åt rätt håll. Det medger finansminister Magdalena Andersson för SVT Nyheter. Samtidigt säger hon att regeringen i dag inte har några konkreta förslag om att avskaffa ränteavdragen.

Det mesta av de ungefär 30 miljarder kronor som statskassan betalar i ränteavdrag går till de redan välbärgade. Det visar en unik kartläggning som SVT låtit Statistiska centralbyrån, SCB, göra. Den riktaste tiondelen av hushållen får 20 gånger mer subventioner än de ekonomiskt svagaste, visar SVT:s granskning.

–  Det är naturligtvis familjer med höga inkomster som köper de största bostäderna och också får de största ränteavdragen. Ränteavdragen är inte något som omfördelar åt rätt håll, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Inga förslag

Men trots att Magdalena Andersson inte säger sig vara nöjd med situationen har regeringen i dag inte några konkreta förslag på att avskaffa ränteavdragen.

– Vi har inga förslag i dagsläget men det är problematiskt med den skuldsättning som vi ser i samhället och samtidigt är ju ränteavdragen en stor kostnad. Det ska man inte sticka under stol med.

Hon fortsätter:

– När den tidigare regeringen avskaffade fastighetsskatten men inte gjorde något åt ränteavdragen så skjutsade man på prisökningen på fastigheter. Då hade det varit ett gyllene tillfälle att göra något åt ränteavdragen men det gjorde man tyvärr inte, säger Magdalena Andersson.

Är det ett gyllene tillfälle nu?

– Problemet är att nu sitter barnfamiljer som just köpt sin första bostadsrätt och kanske har räknat med de här avdragen. Jag tycker det är viktigt att inte lättvindligt ändra villkoren för familjer som fattat det kanske största beslut man fattar i livet, säger Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.