Statsminister Stefan Löfven kommer att leda nya Klimatkollegiet med klimatminister Isabella Lövin Foto: TT Nyhetsbyrån

”All politik är klimatpolitik” – ökat fokus på klimatet efter coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

När ekonomin ska återstarta efter coronapandemin är det ett tillfälle att ställa om till en hållbar ekonomi. Det tycker regeringen och inrättar ett så kallat klimatkollegium, som ska säkerställa att klimatet ingår i alla politiska beslut. Det skriver Dagens Nyheter.

– Vi måste tänka på hur ska bli efteråt när vi ska återställa ekonomin, säger statsminister Stefan Löfven (S) till tidningen.

Statsministern ska leda gruppen som dessutom ska ska bestå av klimatministern och ministrar från olika områden. För kollegiets arbete inrättas även en statssekreterargrupp och ett kansli inom regeringskansliet, skriver tidningen.

– Att ligga i framkant i klimatomställningen innebär också att vi säkrar konkurrenskraft, skapar nya gröna jobb i hela Sverige – och stärker välfärden, säger Stefan Löfven.

Coronapandemin

Arbetet ska inledas redan nu

Planen är att arbetet ska påbörjas så snart som möjligt. Huvuduppgiften för kollegiet kommer att bli att se till att regeringens klimatpolitiska handlingsplan genomförs.

– Vi ska genomföra allt som står i handlingsplanen och det är väldigt brett. All politik är klimatpolitik och det måste genomsyra regeringens arbete, säger klimatminister Isabella Lövin till DN.

– Vi ska se till att göra den helt nödvändiga klimatomställning för att inte hamna i ytterligare en kris, en kris som vi på sätt och vis redan är inne i men som blir betydligt värre om vi inte snabbt gör det rätta, säger statsminister Löfven.

Följer Klimatpolitiska rådets önskan

Det Klimatpolitiska rådet, som har till uppgift att granska regeringens klimatpolitik, har i sin senaste rapport föreslagit precis en sådan här grupp som nu regeringen tillsätter.

– Klimatpolitiska rådet välkomnar verkligen detta beslut. Det är nu viktigt att gruppen får ett starkt och tydligt mandat, säger Johan Kuylenstierna, vice ordförande.

Andra länder har redan infört liknande lösningar. I Tyskland leds ett klimatkabinett av Angela Merkel och i Danmark leder landets klimat- och energiminister en ministergrupp som ska arbeta för grön omställning.

Dessa åtta är regeringens nya Klimatkollegium

Förutom statsminister Stefan Löfven och klimatminister Isabella Lövin ingår de här ministrarna i klimatkollegiet:

Närings­minis­ter Ibrahim Baylan (S), finansminister Magdalena Andersson (S), infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), energi- och digitaliserings­ministern Anders Ygeman (S), landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet