Regeringen uppmanar till avstånd och måttfullhet i julhandeln

Uppdaterad
Publicerad

Inför den kommande julhandeln uppmanar regeringen och Folkhälsomyndigheten till att handla så smittsäkert som möjligt och undvika trängsel. Om det inte går – undvik att handla alls.

– Det blir ingen vanlig jul i år. Vi har alla ett ansvar att trycka ned smittan, säger näringsminister Ibrahim Baylan på en pressträff.

Näringsministern har under fredagen träffat Svensk Handel och Handelsanställdas förbund för att diskutera julhandeln och hur risken för smitta kan minimeras.

Enligt Baylan innebär julhandeln en stor risk för trängsel och uppmanar därför alla att handla så smittsäkert som möjligt – handla inte under rusningstid, handla gärna på nätet och se till att få dina paket levererat hem om det går.

– Mitt budskap är enkelt – går det inte att handla utan trängsel, då ska du heller inte handla säger Baylan som tillägger:

– Det blir en jul i år också, det blir kanske också julklappar. Men i år får den stora shoppingrundan ställas in.

”Handla inte i grupp”

Näringsministern får medhåll från Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson som även han betonar att julhandeln riskerar att innebära trängsel i butiker och köpcenter.

– Dra ned på dina inköp och handla inte i grupp, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet