Regeringen varnar för coronadesinformation

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist varnar för att främmande makter medvetet sprider desinformation om hur Sverige hanterar coronaviruset. Framför allt pekar han ut Azerbajdzjan, Ryssland och Kina.
– Det finns flera grova exempel, säger han.

Svensk underrättelsetjänst har tagit fram information åt Försvarsdepartementet som just nu visar på omfattande desinformation om Sveriges kamp mot covid-19-viruset.

Ett exempel är den ryskspråkiga azerbajdzjanska nyhetssajten Haqqin.az som tisdagen den 17 mars publicerade en artikel med rubriken ”Sverige vägrade att slåss mot coronaviruset: ”Detta hotar inte människor””. I artikeln beskrivs hur bland annat en svensk coronasmittad läkare samtidigt jobbade en vecka på sjukhus. Det står om hur alla svenska företag är öppna som vanligt, att människor fortsätter leva normalt. Till artikeln finns en bild från Stortorget i Gamla Stan med fullt av människor som sitter på bänkar eller går omkring. Men den som studerar bilden lite mer noga ser att den är tagen under sommarhalvåret.

På söndagskvällen hade artikeln cirka 1,7 miljoner visningar och den hade delats över 270 000 gånger.

Skapa oro

Även på ryska nyhetssajter som Sputnik News och Russia Today publiceras regelbundet felaktiga uppgifter om Sveriges arbete mot covid-19.

– Syftet är att skapa oro, underminera och minska förtroendet för regeringar och myndigheter som sysslar med det här på ett seriöst sätt, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Politiskt syfte

Patrik Oksanen är tidigare ledarskribent, han är i dag kopplad till tankesmedjan Frivärld som finansieras av Svenskt Näringsliv. Fredagen den 20 mars publicerade han och en kollega en studie över hur främst Kina och Ryssland medvetet sprider desinformation om Sverige. Till det kommer bland annat högerextrema sajter som till exempel publicerar artiklar om att viruset kommer från Afrika eller flyktingläger.

– Vi ser många aktörer som har ett intresse av att sprida olika typer av lögner, rena hitte-på eller förvrängningar. Det är statsaktörer som har ett politiskt syfte, det finns ideologiska aktörer som också har ett politiskt syfte, och sen finns det kommersiella aktörer som har ett eget vinstintresse, att man sprider olika felaktigheter i syfte att sälja sina produkter – till exempel silvervatten, säger Patrik Oksanen.

Försvarsminister Peter Hultqvist uppmanar den svenska befolkningen att fundera ett extra varv på den information man tar till sig.

– Sök information, tro inte på rykten, sprid inte rykten. Det innebär i förlängningen också att man måste hantera sin egen roll i sociala medier på ett ansvarsfullt sätt, säger Peter Hultqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet

Senaste avsnittet i SVT Play