Rekordpris på Hjerténtavla

Uppdaterad
Publicerad

En tavla av Sigrid Hjertén såldes på torsdagen för hela 7,6 miljoner kronor på Stockholms Auktionsverk.

På torsdagseftermiddagen slogs ett nytt rekord på Stockholms Auktionsverk. Sigrid Hjerténs Hamnbild – utsikt från ateljén mot Stadsgårdskajen, Stockholm från 1914 såldes för hisnande 7,6 miljoner kronor.

-Det känns jätteroligt. Priset är ett nytt världsrekord för Sigrid Hjertén och ett nytt svenskt rekord för en kvinnlig konstnär, säger Niclas Forsman, vd Stockholms Auktionsverk.

Så sent som i tisdags såldes en annan Hjertén-målning Lastångare i Stadsgården från 1934 på Bukowskis för 3,7 miljoner kronor – vilket då var ett nytt rekord för den svenska konstnären. Men i dag slogs det alltså med hästlängder.

Före sin tid

Rekordpris i dag men under sin livstid fick Sigrid Hjertén mycket kritik för sin personliga stil och intensiva färger. Nu anses hon dock vara en av modernismens främsta kolorister i Sverige.

Tillsammans med sin make Isaac Grünewald var hon i början av 1900-talet elev till konstnären Matisse i Paris och tog starkt intryck av honom.

Ofta målade Hjertén utsikten över Kornhamnstorg eller Stadsgården samt interiörbilder, strandbilder och stilleben.

Levde i Stockholm

År 1948 dog 62-åriga Hjertén och ligger nu begravd på Skogsö Kyrkogård i Saltsjöbaden.

-Hon föddes i Sundsvall och bodde stundtals i Frankrike. Men, hon levde i Stockholm som gift kvinna och mor så staden var hennes miljö och vardag vilket syns i många av hennes tavlor, säger Niclas Forsman.

Köparen av Hamnbild – utsikt från ateljén mot Stadsgårdskajen, Stockholm är en anonym samlare.

Olle Gunn

olle.gunn@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.