Vill ha gratisbussar i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

I Ludvika har den rödgröna majoriteten börjat prata om att införa gratis kollektivtrafik i kommunen. Och därför vänder man blickarna mot Avesta, som infrörde det, redan 2012.

Bussresandet i Dalarna har sjunkit märkbart den senaste tiden. Men  i Ludvika kommun hoppas man att det är en tillfällig trend. För där har man nämligen börjat titta på möjligheten att, tillsammans med Smedjebackens kommun införa gratis kollektivtrafik, något som redan testats i Avesta kommun.

Och försöket med gratis bussar i Avesta var enligt kommunen ett mycket lyckat projekt. Bland annat har användandet av kollektivtrafiken ökat med hela 80 procent, och fler bussar har satts in, vilket i sin tur lett till att koldioxidutsläppen minskat med 40 ton.

Och nu har alltså även Ludvikas rödgröna majoritet börjat kika på möjligheten till gratis bussresor. 

Ser stora vinster

– Vi ser ju ganska stora vinster med att införa avgiftsfri kollektivtreafik. Både att öka tillgängligheten för kommuninvånarna, men också av miljöskäl för att minska biltrafiken och öka det gemensamma resandet, säger Lars Handegard (V), en av Ludvikas tre kommunalråd.

Tanken på avgiftsfri kollektivtrafik i Ludvika är fortfarande i sin vagga, och vad det skulle kunna tänkas kosta är, enligt Handegard fortfarande för tidigt att säga. Men han väger samtidigt kostnaderna mot de fördelar man kunnat se i Avesta:

– I Avesta räknar man att det kostat 4-5 miljoner mer. Men då har man fått en 80-procentig ökning av resandet också.

Vill införa på länsnivå

Men allra störst vinst ser Handegard om gratis kollektivtrafik skulle införas i hela länet.

– Jag tror att det vore samhällsekonomiskt och miljömässigt bäst om man kunde införa det här på länsnivå, så att det gäller i hela Dalarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.