Foto: SVT

Fotbollsproffs flydde kriget – nu hjälper han barnen

Publicerad

Ayman Kasheet spelade i Syriens fotbollslandslag. Idag bor han med sin familj i Helsingborg. Härifrån försöker han hjälpa krigsdrabbade barn att finna hopp via fotbollen hemma i Syrien.

Ayman Kasheet spelade i det syriska fotbollslandslaget och i kända klubbar. Hans fru Wala Alkhateeb var syrisk judomästarinna i flera år. Men kriget tvingade dem att ge upp sina karriärer.

Kriget tog dock inte bort passionen för idrotten. Därför har Ayman med sina fotbollsvänner skapat ett projekt för att hjälpa barnen som är kvar i Syrien att hitta hopp. De anordnar turneringar och träningar trots att det bombas inte långt därifrån.

– Fotbollen har nästan dött i Syrien på grund av kriget. Därför har jag och andra fotbollspelare som bor kvar i hemlandet samlat ungefär 2.000 barn från olika syriska städer och försökt skapa glädje åt dem via fotbollen, säger Ayman Kasheet.

Livet återvände när han ringde

För ett år sedan riskerade Ayman sitt liv i en dödsbåt på väg till Sverige.

– Alla vet att när man åker båten över Medelhavet blir chansen att överleva väldigt liten. Men sitiuationen i Syrien tvingar syrierna att göra detta, säger Ayman Kasheet.

Hans fru stannade kvar i Syrien när Ayman åkte. Hon tappade nästan hoppet om att hennes man skulle överleva flykten.

– Det var den svåraste tiden i mitt liv när Ayman åkte iväg. Jag grät hela tiden och tänkte att om han inte hör av sig så betyder det att jag har förlorat min man.

En dag ringde det på telefonen.

– Det var Ayman som berättade att han var framme, då blev jag så glad. Det kändes som om jag var under rasmassorna och att han räddade mig. Livet återvände när han ringde, säger Wala Alkhateeb.

Vill öppna sportklubb

Efter den riskfyllda resan har Ayman och Wala skapat ett stabilt liv i Sverige med nya drömmar. Men det är kärleken till idrotten som styr drömmen.

– Nu bor vi Helsingborg och trivs jättebra. Jag och min man har nya mål att nå här i Sverige. Vi vill så gärna öppna en sportklubb i Helsingborg för barn och vuxna där man kan träna fotboll, judo och aerobic, säger Wala Alkhateeb.

Ayman har precis fått jobb som idrottslärare i Helsingborg och Wala har börjat plugga svenska efter mammaledigheten.

– När vår dotter Sham blir stor och ser hur sin mamma och pappa tog sig till Sverige från det krigsdrabbade Syrien och ändå lyckats, då kommer hon att bli stolt över oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.