Lågt elpris bromsar vindkraften

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av 77 vindkraftverk i Markbygden utanför Piteå skjuts upp på obestämd tid. Orsaken är det låga elpriset.

Byggandet av det som ska bli Europas största vindkraftspark i Markbygden utanför Piteå skjuts nu på framtiden på grund av de låga elpriserna. Så här långt står 48 vindkraftverk klara och ytterliga 77 var planerade att byggas i nästa etapp. År 2021 ska 1101 vindkraftverk stå klara i Markbygden enligt de ursprungliga planerna

Enligt Tomas Riklund, pressansvarig för projektet, finns idag inte finansiering till att bygga de 77 vindkraftverken. Däremot fortsätter bygget av vägar och fundament, för vilket finansieringen är klar.

Vindkraftverken i Markbygden

Det handlar om stora summor. Kostnaden för de 77 vindkraftverken är på cirka 300 miljoner euro. Ägarna Svevind AB och Enercon AB jobbar nu med att försöka hitta en finansiär

Anledningen till att det idag är så svårt att hitta finansiering är att elpriserna på några år sjunkit kraftigt. Vindkraften har på senare år byggts ut kraftigt vilket ökat tillgången på el.

-Jag är inte förvånad över att byggandet måste skjutas på framtiden. Alla projektörer säger att det är tufft med lönsamheten nu när elpriserna är så låga, säger Jonas Lundmark, anställd på Piteå kommun och projektkoordinator för vindkraftcentrum i Barentsregionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftverken i Markbygden

Mer i ämnet