Foto: TT

”Granater dödar fisken i Vättern”

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Aktion Rädda Vättern överklagar beslutet att låta försvaret skjuta granater i Vättern.

Enligt föreningen så förstör provskjutning med granater i Vättern rödingens reproduktionsområden och dödar fisken. Under de senaste veckorna har Försvarets materielverk (FMV) genomfört skjutningar med granater i Vättern. FMV har tillstånd att skjuta med spränggranater och föreningen Aktion Rädda Vättern menar att det inte borde ske i det område som rödingen just nu leker i.

”Upprörande att skjutningar tillåts”

Enligt föreningen sker skjutningarna vid Tängagrundet där man inte ens får sitta och meta för att inte störa rödingens reproduktion.

”Det är oerhört upprörande att myndigheterna tillåter fortsatta övningsskjutningar med tung ammunition, raketer och granater i Vättern, Sveriges största dricksvattentäkt.” skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Överklagat i två instanser

Aktion Rädda Vättern har nu skickat ett yttrande till Länsstyrelsen i Västra Götaland med anledning av försvarets ansökan om kraftigt utökade skjutningar i Vättern. Man har också sänt en överklagan till Mark- och Miljödomstolen i Vänersborg när det gäller FMV:s skjutningar med explosiva granater i sjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.