Manifestation planeras på Vättern

Publicerad

Föreningen Aktion Rädda Vättern planerar en manifestation på lördagen. Genom projektet ”Alla båtar i sjön” vill man uppmärksamma att man anser att Vättern som dricksvattentäkt är i fara.

I fleraår har Aktion Rädda Vättern kämpat för att bevara Vättern. Man harframför allt riktat in sig på Försvarsmaktens skjutningar i sjön,planerna för ett större dagbrott i Norra Kärr och borrningar eftergas i Motalabukten. Organisationen menar att Vättern somdricksvattentäkt är i fara. Nu planerar man en stor aktion undernamnet ”Alla båtar i sjön” i helgen.

– Den är till för att sättafokus på skjutningarna, gasutvinning och de gruvor som hotarVättern, säger Thor Ahlstrand, pressinformatör för Aktion RäddaVättern.

”Vi jobbar intensivt”

På lördag planerar man att manifestera med hjälp av flerabåtar i sjön. Tanken är att lägga båtarna i vattnet för att bildaen ”flytande ö” för att vid ett bestämt klockslag tuta och klingamed skeppsklockorna.

– Vi jobbar intensivt med att försöka fåpolitikerna på banan och för att informera invånarna. Vi hoppas påen stor uppslutning och har gått ut med information till samtligabåtklubbar, säger Thor Ahlstrand.

I Jönköping, Gränna, Askersundoch Hjo planeras informationsmöten i hamnar och torg. I Motala ochHästholmen kommer man involvera båtarna, meddelar Aktion RäddaVättern på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.