Att vara kritisk inom polisen straffar sig

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Holgersson har fråntagits sin polislegitimation, uppmanats sluta forska, ombetts söka nytt jobb och nekats en tjänst med motiveringen att han var överkvalificerad. Att vara en obekväm polis har fått konsekvenser.

– Först blev man ju förvånad för på något sätt var man ju naiv och trodde att det här har de intresse av att förbättra, säger Stefan Holgersson. Efter några år började man förstå att det var en annan sak som styrde och det handlade om att kunna visa upp att verksamheten fungerade, att det var i fokus.

Stefan Holgerssons forskning har varit en obekväm sanning för polisen och det är främst från högre chefer han stött på motstånd.

Thomas Agnevik är sedan nio år tillbaka ordförande i Polisförbundet i Östergötland och han känner igen sig.

– Det finns uppfattningar om att kritik kan få framföras om det görs på ett trevligt sätt.

Jobbar halvtid som polis

Stefan Holgersson blev polis i början av 90-talet. Och han står fortfarande med en fot på gatan, halva tiden jobbar han som polis i yttre tjänst i södra Stockholm.

– Det som driver mig är när jag träffar en målsägande i rollen som polis och ser att den här personen verkligen behöver hjälp och vet att systemet för att hjälpa inte fungerar. Det blir ju en stor motivator.

Den andra foten finns i den akademiska världen på Linköpings universitet. Stefan Holgersson är född i Norrköping och innan han blev polis tog han en examen i systemvetenskap. Hans forskning har visat hur polisen systematiskt jagar bra statistik istället för att jaga brottslingar.

En känslig fråga, det har Thomas Agnevik erfarenhet av.

 – Om man gör som Stefan och ifrågasätter den så kallade pinnjakten då kan man bli illa behandlad faktiskt, säger Thomas Agnevik.

Har du lättare att kritisera i din roll som facklig företrädare?

– Ja, det har jag, jag har ju en stor organisation i ryggen och då känner man att det går att ta upp besvärliga frågor. Men jag märker att det är många av våra medlemmar som känner att det är mycket svårare som enskild polis att ta upp känsliga frågor.

”Polisen har stora förändringsbehov”

Men för att få en effektiv polisorganisation behöver något göras.

– Polisen har stora förändringsbehov, säger Stefan Holgersson. Det första man behöver göra är att uppmärksamma och uppskatta problembeskrivningar, det har man tyvärr hittills inte gjort och då är det svårt att ändra sig. Men mycket tyder på att det är förändring på gång och det känns positivt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.