Foto: SVT

Tvångshämtade fel kvinna till psykakuten

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Kalmar län fick i uppdrag att hämta in en kvinna för läkarundersökning. Men det visade sig vara fel person.

Landstinget i Kalmar län kontaktades av en kvinna som uttryckte oro för sin granne som bland annat hade isolerat sig och var högljudd. Personalen trodde sig veta vem kvinnan var utifrån beskrivningen och två poliser fick i uppdrag att hämta kvinnan för läkarundersökning. När de kom tillbaka till kliniken visade det vara fel person.

Får allvarlig kritik

Landstingen i Kalmar län får nu allvarlig kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eftersom de har brustit i sina rutiner och agerat på knapphändig information. IVO konstaterar att polishandsträckning inte får ske slentrianmässigt utan hänsyn måste tas till den personliga integriteten och varje patientfall måste genomgås av en djupgående utredning. Landstinget ska nu vidta riskförebyggande åtgärder för att förhindra att liknande händelser inträffar igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.