Foto: Roald Berit

Svårt att locka lärare till Stockholms stad

Uppdaterad
Publicerad

Rekryteringen av lärare och bristen på lokaler har släpat efter under ett antal år. Stockholms stad skulle behöva rekrytera 1000 nya lärare varje år, men så ser verkligheten inte ut.

– Skolan har haft svårt att attrahera tillräckligt många att bli lärare. Därför har vi satsat på att vara löneledande och visa att det finns utvecklingsmöjligheter i Stockholm. Sen har vi också en utmaning i att det flyttar ännu fler till Stockholm, men det är i grund och botten positivt, säger skolborgarråd Olle Burell (S).

Tar hjälp av lärarregister

Nu tar utbildningsförvaltningen hjälp av lärarregister för att hitta pensionerade lärare som kan lösa den värsta krisen. Flera pensionärer har hört av sig.

–  Det är fantastiskt att vi har lärare som man tänka sig att jobba några år till. Det här tror jag på, att man har erfarenheter och kunskaper man kan bidra med, säger Olle Burell (S).

SVT Nyheter Stockholm: Finns det inte tillräckligt med nyutbildade lärare?

– Lärarbrist generellt växer så det knakar, alla sätt att få in fler i yrket, är väldigt positiva. Det är min största utmaning som skolpolitiker att få både lärare och lokaler att räcka till. Skolan måste bli en attraktiv miljö att vara i. Vi måste få fler duktiga akademiker att välja yrket.

Stockholms stad ska också införa ett snabbspår för utbildade nyanlända för att de snabbare ska komma in i arbetslivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.