Foto: TT

Här är de populäraste namnen i Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

Elsa och William var populärast bland nyfödda i Uppsala län förra året.

Uppsala län är inte speciellt unika när det gäller tilltalsnamn på nyfödda barn. Liksom i riket är det Elsa och William som toppar listan. Det visar

SCB:s namnstatistik.

I hela Sverige fick 872 flickor under det gångna året Elsa som tilltalsnamn. 977 pojkar döptes till William, vilket innebär en överlägsen förstaplats.

Därmed petar William ner Lukas, som har legat etta under de två senaste åren. William har varit det vanligaste pojknamnet vid fem tillfällen under 2000-talet: 2003, 2004, 2007, 2011 och 2012.

Alexander har fått lämna tio i topp-listan till förmån för Axel.

Kian – årets raket

Årets raket bland flicknamnen är Saga, som klättrat från plats 21 till fjärde. Men den allra snabbaste klättringen gjorde pojknamnet Kian som ökade med 115 procent, dock utan att ta sig in på tio i topp-listan.

Flickornas topp 100 i landet innehåller fem nya namn; Bianca, Hedvig, Julie, Lo och Mariam. På pojksidan är nykomlingarna bland de 100 vanligaste Algot, Folke, Kian, Levi och Ture.

En del namn har tappat i popularitet jämfört med förra året. På flicknamnssidan går det snabbast utför för Hilda, Cornelia, Elvira, Felicia och Linn. Bland pojknamnen kanar Linus, Elvin, Rasmus, Felix och Jack mest nedåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.