SD hoppas på vågmästarroll

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Värmland växer och i Karlstad räknar partiet med en vågmästarroll i kommunpolitiken. Men det är oklart vilka de ska stödja och vilka frågor de ska driva.

I Karlstad finns hittills 16 namn som är aktuella för listan till kommunvalet nästa år och Sverigedemokraterna hoppas på en vågmästarroll.

– Men det är nog inget av de andra partierna som vill samarbeta med  oss, säger Britt Engqvist, som är partiets förstanamn i kommunfullmäktige i Karlstad i dag.

Men vilka partier eller vilket block som Sverigedemokraterna kan tänka sig att stödja vet hon inte.

– Nej, jag är inte tillräckligt insatt när det gäller blockpolitiken. Jag har bara suttit i fullmäktige i tre år och har haft fullt upp med att lära mig, säger hon.

Tvekar om vilka frågor som ska drivas

Det är dessutom mycket oklart vilka frågor som partiet vill driva om det får inflytande i kommunfullmäktige i Karlstad.

– Hur ska jag svara på det? Jag är ju inte så insatt i det här förutom det vi har lärt oss när vi har suttit i fullmäktige då, säger hon.

Efter lång tvekan säger hon att hon gärna ser en satsning inom vård och omsorg.

Men hur stor den satsningen bör vara vill hon inte säga.

– Det kan inte jag säga. Jag har inga som helst insikter i hur mycket kapacitet de har i vården.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.