Allmän dammussla Foto: Högskolan i Skövde

Låg förekomst av musslor i Göta älv

Uppdaterad
Publicerad

Förekomsten av musslor är låg i Göta älv. En upptäckt som oroar forskare.

En undersökning som genomförts av forskare på Högskolan i Skövde visar att förekomsten av musslor är låg i Göta älv. Musslor påträffades bara i en tredjedel av det drygt 200 undersökta platserna. Enligt forskarna är detta oroande då musslorna är betydelsefulla för bland annat vattenrening men också ökar förutsättningarna för andra organismer att leva.

– Bäddar av musslor på bottnarna ger struktur och skydd för många andra organismer. Det leder till ökad biologisk mångfald, säger Annie Jonsson, lektor i ekologi på Högskolan i Skövde i ett pressmeddelande.

Orsaken till det låga musselbeståndet är miljöpåverkan som t ex övergödning. Forskarna vill nu att man satsar på de stora biflödena till Göta älv för att hjälpa musslorna att växa sig starka igen.

– Positivt är dock att vi hittat alla de fem arterna vi letat efter – allmän dammussla, större dammussla, flat dammussla, spetsig målarmussla och flodpärlmussla. Föryngring har också förekommit på olika håll i systemet av dessa arter.

Göta älv utgör en del av Sveriges största vattendrag och fungerar bland annat som vattentäckt för dricksvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.