Foto: SVT.

Nu ska Umeåborna lära sig gå och cykla

Uppdaterad
Publicerad

Ska man gå eller cykla på gågatan i Umeå? Nu ska Umeåborna få lära sig var som egentligen gäller.

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare berättat om förvirringen i centrala Umeå bland fotgängare och cyklister. Ska man gå eller cykla på gågatan? Mellan vilka tider måste man leda cykeln? Nu ska Umeåborna få lära sig vett och etikett.

Det har saknats skyltar på vissa ställen i centrum, men nu har polisen och kommunen enats om vad som gäller. På fredag kommer Umeåborna att få information om detta på gågatan.

Ska bli säkrare

I ett pressmeddelande skriver man att ”allmänheten bjuds på något gott och får information som på ett lättsamt sätt”.

– Aktiviteten syftar till att skapa ett trevligare stadsrum och få en ökad förståelse mellan de olika trafikslag som rör sig på gågatan, säger Katarina Bergström, trafikplanerare hos Umeå kommun i pressmeddelandet.

– Vi tycker att det är bra att ta ett ”nytag” runt fordonstrafiken i centrum och vi hoppas att det ska bli säkrare för alla trafikanter som vistas inom det berörda området, säger Anders Lind, kommissarie, Polismyndigheten i Umeå.

Fakta: Detta gäller i centrala Umeå

* Mellan Renmarkstorget och Vasagatan är fordonstrafik förbjuden, vardagar mellan kl. 10–18 (lördagar kl. 10–15). Tänk på att även cykeln räknas som ett fordon så mellan dessa tiden ska du leda din cykel.

* En del av Kungsgatan (delen Västra Esplanaden – Vasagatan) är gågata. Även en del av Rådhusesplanaden är gågata. Där gågatuskylten/vägmärket har en tilläggstavla så anger den vilka tider fordonstrafik är förbjuden.

* På gågatan får både gående, cyklister och motordrivna fordon röra sig, men gående har alltid företräde. Här sker allt i gångfart.

* Oavsett hur du tar dig fram hjälper ögonkontakt, hänsyn och samspel.

Källa: Pressmeddelande från Umeå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.