Nya cykelregler upprör trafikanterna

Uppdaterad
Publicerad

De nya reglerna som gäller när cyklister ska korsa vägar skulle göra trafiken säkrare. Men i Umeå har det istället lett till att relationen mellan cyklister och bilister blivit väldigt ansträngd.

Stämningen mellan cyklister och bilister har blivit ännu sämre i Umeå. Vid en cykelpassage i centrala Umeå har bilisterna till och med börjat tuta åt de cyklister som cyklar rätt ut. Vid rusningstrafik råder något av ett trafikkaos här

– Jag tar nog ganska stort utrymme som cyklist i den här korsningen. Jag tycker att cyklisterna ska ha företräde. Bilarna har redan stort utrymme i trafiken i Umeå tycker jag, säger cyklisten Sigrid Segerström

Vill ha mer polisbevakning

Men detta råder det delade meningar om. Maj-Britt Johansson, tycker att vissa cyklisterna beter sig vårdslöst och att de borde rätta sig efter de regler som gäller.

– Polisen måste stå här mer och informera cyklisterna vad som gäller. De borde stå här vid korsningen och stoppa dem och ge böter eller en örfil, säger hon.

Ingen cykelöverfart i Umeå

Västerbottensnytt har tidigare berättat om de nya reglerna för när cyklister ska korsa vägar. Cyklisterna har väjningsplikt om inte kommunen väljer att göra övergången till en cykelöverfart. Men Umeå kommun har fortfarande inte infört något sådan här överfart och det kommer att dröja.

– Det har och göra med att de nya cykelöverfarterna blev beslutat över sommaren och genomfördes första september. Både vi och andra kommuner har inte hunnit ställa om. Men i förlängningen är det så att de nya reglerna för cykelöverfarter är en tydlig prioritering för cykeltrafiken, säger Katarina Bergström, trafikplanerare Umeå kommun.

Reglerna måste informeras bättre

På kommunen håller man med om att det är ett problem att folk är förvirrade och inte vet vad som gäller.

– Man behöver ha en informationsinsats om de nya reglerna både lokalt men också nationellt. Det ska vara självförklarande vilken typ av passage jag kommer till oavsett vilket trafikslag jag är, så ska jag veta vilka regler som gäller, Katarina Bergström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.