Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag blir förbannad”. Se varför moderatpolitikern Andreas Löwenhöök tar kraftigt avstånd från säljvideon för fallfärdiga bostäder. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Andreas Löwenhöök (M) lurades – medverkar i reklamvideo för husaffärer: ”Har anmält”

Publicerad

Moderaternas gruppledare i Skellefteå medverkar i en video som ska locka investerare till att köpa fastigheter i norra Sverige. SVT:s granskning visar att husköpen riktas mot personer i Mellanöstern med löfte om uppehållstillstånd.

– Det är ett helt annat syfte än vad han sa det skulle handla om, jag har anmält klippet, säger Andreas Löwenhöök (M).

Det var under valkampanjen inför EU-valet som företagaren Kadry El Naggar kom fram med en mobiltelefon till moderatpolitikern och började filma och ställa frågor. Klippet postades i flera sociala medier som ”En unik intervju i Skellefteå”.

– Det framstår som om jag legitimerar och bekräftar verksamheten. Det tar jag starkt avstånd från, säger Andreas Löwenhöök (M).

Husköpare lockas av uppehållstillstånd

Klippet på Instagram är anmält och har plockats bort. På andra sociala medier finns videoklipp kvar. Även detta ska anmälas av moderaterna.

Nekar till anklagelserna

SVT Nyheter Västerbotten har sökt Kadry El Naggar. När vi får tag på honom i telefon svarar han kort att han är på semester och att vi får återkomma efter måndag. Sedan avslutar han samtalet.

El Naggar förnekar att han utlovat uppehållstillstånd och säger till SVT att han hållit på med fastigheter i 40 år.

Kadry El Naggar är inte dömd för något brott, men har stämts civilrättsligt av två tidigare köpare. I det ena fallet gick köpet tillbaka, den andra köparen fick rätt i domstol.

– Jag köper gamla hus och säljer dem vidare. Jag säljer inte permanenta uppehållstillstånd. Det framgår om du tittar på våra sidor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Husköpare lockas av uppehållstillstånd

Mer i ämnet