Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är långt ifrån att de täcker upp kostnaderna vi har på grund av inflationen, säger Åsa Johansson (S), regionråd i Värmland. Foto: Skärmdump SVT

Regionrådet om välfärdssatsningen: Det är långt ifrån att det täcker upp

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar 10 miljarder i generella statsbidrag till välfärden i höstbudgeten. Men samtidigt prognosticerar inresseorganisationen SKR att kommuner och regioner kommer ha ett totalt underskott på sammanlagt 28 miljarder kronor 2024.

Enligt SKR (Sveriges kommuner och regioner) ser det ekonomiska läget för kommuner och regioner mörkt ut. Regionrådet Åsa Johansson (S) på Region Värmland säger att tillskotten som regeringen har lagt fram är välkomna, men att de inte kommer att lösa regionernas problem.

– Vi vill ju leverera en så bra hälso- och sjukvård som möjligt till varenda värmlänning, och därför behövs verkligen de här tillskotten. Men det är långt ifrån att de täcker upp kostnaderna vi har på grund av inflationen, säger hon.

Inget tillskott i år

Åsa Johansson ser också ett problem med att regeringen inte har utlovat några tillskott till i år, utan först till nästa år. Hon säger att regionerna har ett samlat underskott på drygt 20 miljarder kronor, och de tilldelas 30 procent av regeringens nya satsning.

– Regionerna har de här stora underskotten redan i år. För att inte lämna regionerna i sticket, som regeringen pratar om, skulle det vara väldigt välkommet med ett tillskott redan i år.

På det stora hela menar Åsa Johansson att hon hade önskat sig mer.

– Vi är glada för det vi får nästa år. Det löser inte problemen, men det hjälper oss på vägen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.