Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gardasjön rinner ut i floder som är avgörande för bevattning av åkrar i Italiens nordöstra regioner. Foto: AP

Vattennivån sjunker två centimeter per dag

Uppdaterad
Publicerad

Gardasjön i norra Italien är drabbad av nästintill rekordlåga vattennivåer. Stenpartier som tidigare legat under vatten är nu fullt synliga, och på sina håll är vattnet lika varmt som i Karibien.

Italien är liksom många andra länder i Europa drabbat av torka. Delar av landet har inte sett mer än sporadiskt regn på månader och i vintras snöade det 70 procent mindre än vanligt. Det har medfört minskade flöden i viktiga floder som Po, som förser jordbruket med vatten.

Sjunker två centimeter per dag

I ett försök att återställa flödena har myndigheterna pumpat ut 70 kubikmeter per sekund ur Gardasjön. Men sedan i slutet av juli har flödet strypts något – det sjunkande vattnet riskerade att påverka turistnäringen.

Sjön är nu bara 32 centimeter från det bottenrekord som noterades 2003 och 2007 och enligt Gardas borgmästare Davide Bendinelli sjunker sjöns vattennivå med två centimeter per dag.

Chockade turister

Beatrice Masi och hennes man besökte sjön förra året och är förvånade över de låga vattennivåerna.

– Vi har märkt en stor förändring i landskapet. Vi tog vår vanliga promenad runt sjön och såg att vattnet plötsligt saknades, berättar Beatrice.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.