Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Italiensk mat blir dyrare när Po torkar ut

Uppdaterad
Publicerad

Den extremt torra och varma sommaren driver upp priserna på italienska jordbruksprodukter. Runt floden Po väntas stora skördar gå förlorade.

– Jag har redan fått erbjudanden på mer än 20 procent över normalt pris, säger risbonden Francesco Bergamasco.

Francesco Bergamasco tittar till vattenflödet till sin risodling. Vattnet står lägre än normalt och kommer inte att kunna fylla alla risbäddar.

Han har odlat ris framgångsrikt i över 45 år och aldrig varit med om en torka liknande denna.

– Jag är inte orolig, jag är skräckslagen. Om det ska fortsätta så här får vi börja odla andra grödor som bananer och palmer, säger han.

Hälften av Europas risproduktion

Områdena kring Po i norra Italien står för 50 procent av Europas risproduktion och det är bara här som risottoris odlas. Men nu ser risfälten ut som lapptäcken. Några fält lyser klargröna, medan andra, dit vattnet inte nått, är bruna av vissna risplantor.

Francesco Bergamasco tror att han kommer att kunna rädda runt 80 procent av sin skörd, men grannarna runtomkring kommer bara att kunna skörda hälften när det är dags i september. Desperata inköpare försöker nu säkra leverans.

– Jag har redan fått erbjudanden på mer än 20 procent över normalt pris, säger Francesco Bergamasco.

Grönsaker och frukt dyrare

På inköpsmarknaden för frukt och grönsaker i Parma möts vi av samma budskap. Inköpspriset på tomater har exempelvis ökat med en euro per kilo på bara ett år, samtidigt som kvaliteten är sämre på grund av för lite vatten, berättar säljaren Gianpaolo Tiberti.

– Detsamma gäller för aubergine, paprika. Alla grönsaker har ökat i pris, säger han.

Marco Gardella som är miljöinjengör i Parma pekar var vattenståndet av floden Po brukar vara normalt. Foto: Nicolas Zellmani/SVT

40 procent av Italiens ekonomi beroende av Po

Lantbrukarna är inte de enda som drabbas av torkan. Runt 40 procent av hela Italiens ekonomi har koppling till floden Po. Här ligger stora industrier som behöver vatten och härifrån hämtas även dricksvatten.

Miljöingenjören Marco Gardella jobbar för myndigheten som övervakar Po och han är orolig. De senaste åren har vattnet stadigt minskat och i år är vattenflödet en fjärdedel av normalt.

– Vi måste ändra vår mentalitet och förstå att vatten inte är en oändlig resurs. Klimatförändringarna är på riktigt, säger Marco Gardella.

Exakt vad priserna på maten kommer att landa på är svårt att förutsäga. Andra faktorer spelar också in, så som kriget i Ukraina, högre bränslepriser och inflation. Men räkna med att italienska varor som risottoris, konserverade tomater, vin och olivolja kommer att bli dyrare i vinter.

Floden Po

Floden rinner genom norra Italien och mäter 652 kilometer.

Po samlar allt vatten från inre sidan av Väst- och Centralalperna.

Drygt 30 procent av Italiens lantbrukare är beroende av vatten från Po.

50 procent av Europas ris odlas i regionerna runt Po. I år riskerar hälften av skördarna att gå förlorade.

I normala fall är medelvattenföringen på sommaren i området vid Boretto, nära Parma, 800 kubikmeter per sekund. Nu ligger det på 200 kubikmeter per sekund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.